Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει ούτε να βιαστεί ούτε να χρονοτριβήσει σχετικά με τις μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων μετά από έναν « καθοριστικό προσανατολισμό» για την έναρξη της χαλάρωσης την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Με την αβεβαιότητα να επικρατεί σχετικά με τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ μετά την ευρέως αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, ο τόνος του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη διαφέρει ελαφρώς από τους συναδέλφους του που ζητούν προσοχή πριν μια νέα μείωση. «Όσον αφορά τις επόμενες μειώσεις των επιτοκίων μας, τάσσομαι υπέρ ενός “ρεαλιστικού κλιμακωτού προοδευτισμού”, τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα, χωρίς βιασύνη ούτε αναβλητικότητα», δήλωσε ο Βιλερουά σε ομιλία του στο Χρηματοοικονομικό Φόρουμ του Παρισιού την Τρίτη.

Μέρος της πρόκλησης για την ΕΚΤ είναι ότι η μείωση του κόστους δανεισμού της συγκρούστηκε τόσο με τις υψηλότερες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό όσο και με το σκηνικό της ισχυρότερης από την αναμενόμενη αύξησης των μισθών και των τιμών καταναλωτή.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η κίνηση ήταν δικαιολογημένη, αλλά πρόσθεσε σε συνέντευξη τη Δευτέρα ότι η απόφαση δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια βρίσκονται πλέον σε τροχιά ευθύγραμμης μείωσης. Σε παρόμοιο πνεύμα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας Γκεντιμίνας Σίμκους δήλωσε την Τρίτη ότι «είναι πολύ νωρίς για να σηκώσουμε τη σημαία της νίκης» όσον αφορά τον πληθωρισμό.

Και ο Όλι Ρεν της Φινλανδίας αναγνώρισε πρόοδο στον πληθωρισμό, αλλά δεν θα δεσμευόταν για μια πορεία των επιτοκίων.

Δεν έχει νόημα ο θόρυβος

Ο Βιλερουά παρατήρησε ότι στις μελλοντικές συνεδριάσεις, η ΕΚΤ θα επιδιώξει να δει μέσα από τη μεταβλητότητα των μετρήσεων του πληθωρισμού, την οποία απέδωσε εν μέρει στην επίδραση της σύγκρισης με τις τιμές της ενέργειας του προηγούμενου έτους. «Αυτός ο “θόρυβος” δεν θα έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε. «Ως εκ τούτου, εξακολουθούμε να είμαστε περισσότερο “προσανατολισμένοι στις προοπτικές” και θα εξετάζουμε προσεκτικά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό».

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να ανησυχεί υπερβολικά για τις δευτερογενείς επιπτώσεις από την απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της FED. Εκτιμά ότι η μετακύλιση στον πληθωρισμό από ένα δυνητικά ισχυρότερο δολάριο θα είναι μικρή. «Η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ σε γενικές γραμμές δεν θα πρέπει να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό εκείνη της ζώνης του ευρώ», δήλωσε.

Ο Βιλερουά είπε ότι οι τοποθετήσεις της ΕΚΤ και της Fed μπορεί επίσης να διαφέρουν επειδή το θεωρητικό επίπεδο του ουδέτερου επιτοκίου που μπορεί να επιτύχει τη σταθερότητα των τιμών είναι περίπου μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο στις ΗΠΑ από ό,τι στη ζώνη του ευρώ, όπου εκτιμάται μεταξύ 2% και 2,5%.

Με το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,75%, δήλωσε ότι «έχουμε σημαντικό περιθώριο να μειώσουμε τα επιτόκια μας πριν βγούμε από το περιοριστικό έδαφος».

Στην ομιλία του προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Γαλλίας στο Παρίσι, ο Βιλερουά επανέλαβε τις εκκλήσεις του προς τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν την ένωση των κεφαλαιαγορών για να βοηθήσουν στην κάλυψη του επενδυτικού χάσματος σε σχέση με τις ΗΠΑ. Ζήτησε επίσης να αρθούν τα εθνικά εμπόδια στη δημιουργία μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν καλύτερα τους αμερικανικούς αντιπάλους.

«Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τις μεγαλύτερες, διασυνοριακές ευρωπαϊκές τράπεζες», είπε, προσθέτοντας ότι, εάν η διαχείριση και η εποπτεία είναι στενή, «θα πρέπει να προωθήσουμε μεγαλύτερες, πανευρωπαϊκές τράπεζες».

Διαβάστε ακόμη

Τζούλια Τσέτη: «Το σχέδιο μου εάν εκλεγώ Πρόεδρος του ΣΕΒ»

Αστέρας Βουλιαγμένης: Nέα εταιρεία από την Apollo Investment – Ο σκοπός

Μεγάλου: «Η Τράπεζα Πειραιώς είναι μία από τις πιο αποδοτικές τράπεζες στην Ευρώπη»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ