Την αναστολή της λειτουργίας των εργοστασίων τους από την επόμενη εβδομάδα ανακοίνωσαν οι Volkswagen και Renault, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πυροδοτεί νέα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, η VW θα «παγώσει» την παραγωγή στα εργοστάσια της Zwickau και της Dresden στην ανατολική Γερμανία, εξαιτίας ελλείψεων σε διάφορα υλικά, τα οποία παράγονται στην Ουκρανία.

Ας σημειωθεί ότι στη Zwickau βρίσκεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη, έχοντας τη δυνατότητα παραγωγής 330.000 αυτοκινήτων ετησίως.

Η Renault, από την πλευρά της, θα διακόψει την παραγωγή στο εργοστάσιο της Μόσχας, καθώς το κλείσιμο των ρωσο-ουκρανικών συνόρων «μπλοκάρει» την παραλαβή αναγκαίων εξαρτημάτων.

Εκτός λειτουργίας θα μείνει για ορισμένες ημέρες και το εργοστάσιο της Renault στην Togliatti στα βόρεια της χώρας.

Οι παραπάνω εξελίξεις επέρχονται στη συνέχεια της απόφασης της Nestle, της Carlsberg κι άλλων εταιρειών να διακόψουν προσωρινά την παραγωγή στην Ουκρανία.

Η ρωσική εισβολή, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για τρίτη ημέρα, έχει αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις να αναδιπλώσουν τη στρατηγική τους. Μάλιστα, τα τρέχοντα προβλήματα προστίθενται στις ήδη γνωστές παθογένειες της αγοράς, οι οποίες αφορούν τις εφοδιαστικές αλυσίδες, τους ημιαγωγούς κ.α.

Στην Ουκρανία και τη Ρωσία, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες διατηρούν σχεδόν 50 σημεία παραγωγής και επομένως, οι επιπτώσεις του πολέμου χαρακτηρίζονται ως αρκετά μεγάλες.

Όσον αφορά την περίπτωση της Renault, η αγορά της Ρωσίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για τη γαλλική εταιρεία, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 1/5 των πωλήσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Ενέργεια: Ασανσέρ οι τιμές λόγω Ουκρανίας – Η επάρκεια και το σενάριο για έκτακτα μέτρα

ΙΟΝ: Η γλυκιά νύφη που πικραίνει τους μνηστήρες – Οι προτάσεις εξαγοράς και τα «όχι» της Τίνας Κωτσιοπούλου

Ανεμβολίαστοι: Έφτασαν τα πρόστιμα – Αυτά είναι τα email της ΑΑΔΕ (pics)