Η Naftna Industrija Srbije, η μοναδική εταιρεία διύλισης και παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σερβίας που ελέγχεται από τον κλάδο πετρελαίου της Gazprom, πρόκειται να αντιμετωπίσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Μας επιβεβαιώθηκε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν τις αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Naftna Industrija Srbije», είπε ο Βούτσιτς στο Informer TV που εδρεύει στο Βελιγράδι αργά την Παρασκευή, χωρίς να διευκρινίσει από πού πήρε τις πληροφορίες. «Δεν έχουμε λάβει επίσημα έγγραφα, αλλά οι ΗΠΑ εισάγουν σε αρκετές ημέρες πλήρεις κυρώσεις» κατά των NIS και «οι Βρετανοί θα συμμετάσχουν σε αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι θα συμμετάσχουν», είπε, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις ενδέχεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Gazprom Neft αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο της κύριας πετρελαϊκής εταιρείας της Σερβίας το 2008, αυξάνοντας αργότερα τη συμμετοχή στο 56,15%. Το 2022, μεταβίβασε μερίδιο 6,15% της NIS στη μητρική της, εν μέσω δυτικών περιορισμών για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το σερβικό κράτος κατέχει μειοψηφικό μερίδιο λίγο κάτω από το 30% στην κορυφαία εταιρεία στο χρηματιστήριο της χώρας.

«Είναι πιθανώς μια από τις πιο δύσκολες ειδήσεις των τελευταίων ετών», είπε ο Βούτσιτς, υποδεικνύοντας ότι το σερβικό κράτος ενδέχεται να αναλάβει ένα απροσδιόριστο μερίδιο στα NIS για να αλλάξει τη δομή ιδιοκτησίας του για να προσπαθήσει να ξεφύγει από τα τιμωρητικά μέτρα.

Υπό τον Βούτσιτς, η Σερβία — υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση — προσπάθησε να εξισορροπήσει τους δεσμούς της με τις δυτικές δυνάμεις, τη Ρωσία και την Κίνα. Η κυβέρνηση έχει καταδικάσει την επιθετικότητα του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, αλλά σταμάτησε να συμμετάσχει στις σαρωτικές κυρώσεις.

Η Σερβία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο της Gazprom, ακόμη και μετά από προσπάθειες να διαφοροποιηθεί από τις ρωσικές προμήθειες. Είναι σε συνομιλίες με τη Ρωσία για την επέκταση της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου που λήγει τον Μάρτιο.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η Gazprom και η Gazprom Neft δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχόλια που στάλθηκαν το Σάββατο.

«Μόλις δούμε τα έγγραφα, θα μιλήσουμε πρώτα με τους Αμερικανούς, μετά θα πάμε να μιλήσουμε με τους Ρώσους», είπε ο Βούτσιτς το Σάββατο στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS. «Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα, δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Σερβία χωρίς πετρέλαιο στη μέση του χειμώνα, και ταυτόχρονα θα κοιτάξουμε να διατηρήσουμε τις φιλικές μας σχέσεις με τους Ρώσους και να φροντίσουμε να μην χαλάσουμε τις σχέσεις με αυτούς που επιβάλλουν κυρώσεις .»

Το κύριο διυλιστήριο της NIS στο Πάντσεβο, ακριβώς ανατολικά του Βελιγραδίου, βασίζεται σε εισαγωγές αργού μέσω ενός αγωγού στη γειτονική Κροατία. Προβλέποντας ότι οι συνεχώς αυστηρότερες κυρώσεις ενδέχεται να καταστήσουν τον σωλήνα άχρηστο για τα NIS, η Σερβία έχει κάνει σχέδια να συνδέσει τις προμήθειες αργού από τον αγωγό Druzhba μέσω της γειτονικής Ουγγαρίας από το 2026.

Διαβάστε ακόμη

Σταύρος Νιάρχος: Από τον δισεκατομμυριούχο playboy στο πρότυπο οικογενειάρχη

Το αληθινό Survivor του Κώστα Πηλαδάκη (pics)

Εξάρχου: «Το μετρό της Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί το μεγάλο comeback της AKTOR»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα