Ισχυρές αντοχές καταδεικνύει η αγορά εργασίας της Βρετανίας απέναντι στην οικονομική επιβράδυνση, υπογραμμίζοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Αγγλίας καθώς δίνει μάχη για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο ρυθμός αύξησης των αποδοχών, ο αριθμός των θέσεων εργασίας, αλλά και η ανεργία δεν έδειξαν τα προσδοκώμενα σημάδια χαλάρωσης εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας. «Με την αγορά να εξακολουθεί να είναι «σφιχτή», η τράπεζα της Αγγλίας δεν αναμένεται να αλλάξει την πορεία της στη διατήρηση των επιτοκίων υψηλά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», δήλωσε στο Bloomberg η Yael Selfin, επικεφαλής οικονομολόγος στην KPMG UK, σχολιάζοντας τα μικτά αποτελέσματα των νέων στοιχείων.
Σημειώνεται ότι η αγορά εξακολουθεί να ποντάρει σε υψηλά επιτόκια για παρατεταμένο διάστημα χωρίς όμως περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια, ενώ αναμένει μείωση στο κόστος δανεισμού μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Αναλυτικά, η συνολική αύξηση μισθών το τρίτο τρίμηνο υποχώρησε στο 7,9% από 8,2%, πολύ υψηλότερα από τη μέση πρόβλεψη για 7,3%. Επίσης, οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν στο 7,3% από 6,8%. Ο αριθμός των μισθωτών αυξήθηκε κατά 33.000 τον Οκτώβριο έναντι προβλέψεων για πτώση, έπειτα από αύξηση τον Σεπτέμβριο. Εκτός αυτού, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 54.000 το τρίτο τρίμηνο, ενώ ο αριθμός των ανέργων και όσων δεν αναζητούν δουλειά αυξήθηκε κατά 33.000.
Η ανεργία παρέμεινε στο 4,2% έναντι προσδοκιών για αύξηση, ενώ το ποσοστό των δικαιούχων επιδομάτων παρέμεινε σταθερό στο 4% τον Οκτώβριο. Ο πραγματικός κανονικός μισθός – ό,τι παίρνουν δηλαδή οι εργαζόμενοι μετά τον πληθωρισμό- αυξήθηκε κατά 1,3%, καταγράφοντας την ταχύτερη άνοδο των τελευταίων δύο ετών.
«Τα τελευταία στοιχεία για την εργασία δείχνουν γιατί η τράπεζα της Αγγλίας θα επιμείνει στην προσέγγιση του “υψηλότερα για περισσότερο”. Η αγορά εργασίας και η ανάπτυξη των μισθών επιβραδύνθηκε, αλλά όχι αρκετά, ώστε να εμπνέει εμπιστοσύνη στην κεντρική τράπεζα ότι μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% αρκετά γρήγορα», δήλωσαν οι Ana Andrade and Dan Hanson του Bloomberg Economics.
Διαβάστε ακόμη
Ανοίγει το βιβλίο προσφορών της ΕΤΕ – «Θερμό» το ενδιαφέρον για το 20%+2% των μετοχών
ΥΠΕΝ: Αυτό είναι το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος και οι συντελεστές που θα το διαμορφώνουν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.