ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών της ΕΤΕ – «Θερμό» το ενδιαφέρον για το 20%+2% των μετοχών

Η διαδικασία που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 16 Νοεμβρίου θα «τρέξει» στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς και στο εξωτερικό μέσω accelerated book building – Μεγάλα ξένα funds και family offices στο placement - Στο 18% το ποσοστό του ΤΧΣ μετά την προσφορά

Ένα βήμα πιο κοντά στην αποεπένδυση από την Εθνική Τράπεζα βρίσκεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς σήμερα, Τρίτη, ανοίγει το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση ποσοστού 20% + 2% των μετοχών που κατέχει στην τράπεζα.

Πιο αναλυτικά, η διαδικασία θα «τρέξει» παράλληλα, τόσο στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς, όσο και στο εξωτερικό μέσω accelerated book building, ενώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αυτή θα έχει ολοκληρωθεί το απόγευμα της 16ης Νοεμβρίου. Ειδικότερα, σε σύνολο 914.715.153 κοινών μετοχών το ΤΧΣ θα διαθέσει έως 182.943.031 εξ αυτών, ήτοι ποσοστό 20%, οι οποίες θα κατανεμηθούν ως εξής:

i) 15% που αντιστοιχεί σε 27.441.455 μετοχές σε ιδιώτες ή ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην ελληνική δημόσια προσφορά και

ii) 85% που αντιστοιχεί σε 155.501.576 μετοχές σε επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη διεθνή προσφορά. Για τη δημόσια προσφορά στο εξωτερικό ενδιαφέρον υπάρχει από μεγάλα funds και family offices.

Το Ταμείο έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει το εν λόγω ποσοστό κατανομής κατά τη διακριτική του ευχέρεια, με βάση τη ζήτηση που εκφράζεται σε κάθε μέρος της προσφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε τέτοια τροποποιημένη κατανομή δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική δημόσια προσφορά να λάβει ποσοστό χαμηλότερο από το 15%, εάν η ζήτηση που εκφράζεται από επενδυτές που θα συμμετάσχουν σε αυτήν είναι τουλάχιστον ίση με αυτό το όριο.

Την ίδια στιγμή, το ΤΧΣ έχει επιφυλαχθεί να ασκήσει κατ’ απόλυτη κρίση το δικαίωμα επιλογής αύξησης μεγέθους προσφοράς (upsize option) και να αυξήσει τον αριθμό των μετοχών που προσφέρονται κατά έως 18.294.303 μετοχές ή επιπλέον ποσοστό 1,9%. Η τιμή προσφοράς, η οποία δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από πέντε ευρώ ούτε υψηλότερη από 5,44 ευρώ, θα είναι ακριβώς ίδια, τόσο στην ελληνική, όσο και στη δημόσια προσφορά, ενώ η απόφαση για το upsize option και ο ακριβής αριθμός των προσφερόμενων μετοχών αναμένεται να καθοριστούν μετά τη λήξη της περιόδου του βιβλίου προσφορών για τη διεθνή προσφορά.

Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση της ανακοίνωσης της τιμής προσφοράς, όπως και το αποτέλεσμα της ελληνικής δημόσιας προσφοράς, θα γίνουν την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, ενώ οι μετοχές θα πιστωθούν την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου.

Στο 18% το ποσοστό του ΤΧΣ μετά την προσφορά

Στο 40,39% ανέρχεται σήμερα το ποσοστό που κατέχει το ΤΧΣ στην ΕΤΕ, η μετοχική βάση της οποίας διαμορφώνεται ως εξής:

  • Το 49,49% κατέχουν νομικά και φυσικά πρόσωπα εκτός Ελλάδας.
  • Το 9,78% νομικά και φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα.
  • Το 0,27% εγχώρια συνταξιοδοτικά ταμεία.
  • Το 0,07% άλλα νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με τον δημόσιο τομέα και η Εκκλησία της Ελλάδος

Μετά την ολοκλήρωση της συνδυαστικής προσφοράς το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί στο 18,39% ή 168.231.441 μετοχές, οι οποίες θα διατεθούν σε δεύτερο χρόνο και οπωσδήποτε πριν το 2025, οπότε και εκπνέει η διάρκεια ζωής του. Εξ άλλου, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλός του, κ. Ηλίας Ξηρουχάκης, με την ολοκλήρωση της στρατηγικής αποεπένδυσης το ΤΧΣ θα έχει εκπληρώσει αποτελεσματικά τον σκοπό του, έχοντας υλοποιήσει τη σημαντικότερη αναπτυξιακή επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και την ελληνική οικονομία εν γένει τα τελευταία χρόνια.

«Βασική αποστολή μας στο ΤΧΣ είναι να υποστηρίξουμε ενεργά τις ελληνικές τράπεζες και την εθνική οικονομία, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας», πρόσθεσε.

Οι επιδόσεις της ΕΤΕ… προεξοφλούν το ενδιαφέρον

«Θερμό» φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον, τόσο των Ελλήνων, όσο και των διεθνών επενδυτών, για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που διαθέτει προς πώληση το ΤΧΣ, με την αγορά να προεξοφλεί κάλυψη του βιβλίου ακόμη και από την πρώτη ημέρα της διάθεσης.

Υποστηρικτικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν και οι οικονομικές επιδόσεις της τράπεζας. Όπως είχε γράψει το newmoney, άλλωστε, το 9μηνο του 2023 την βρήκε με πλεονάζουσα ρευστότητα, ύψους 7,4 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας θα αξιοποιηθεί ως επιβράβευση προς τους μετόχους, ενώ εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της τράπεζας στο σκέλος, τόσο των «κόκκινων» δανείων (σ.σ. κατάφερε να πιάσει δύο χρόνια νωρίτερα τον στόχο για δείκτη NPE 3,6%), όσο και της πιστωτικής επέκτασης, σημειώνοντας αύξηση κατά 5% σε ετήσια βάση. Μέχρι το 2025 δε, η διοίκηση της ΕΤΕ προσδοκά να ρίξει το προβληματικό χαρτοφυλάκιο σε ποσοστό 3%, ενώ όσον αφορά στις νέες εκταμιεύσεις, αυτές αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% σε ετήσια βάση. Τέλος, η τράπεζα στοχεύει σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων πάνω από 13% έως το 2025 από 17,8% στο εννεάμηνο του 2023.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται αλλαγές στο φορολογικό (Χάρη… έχεις μνμ), η Έφη μετράει την έξοδό της, το ντέρμπι για το Champions League και η οργή του δημάρχου Λουτρακίου

Πώς η Neuropublic οδηγεί την ελληνική γεωργία στους δρόμους του μέλλοντος – Η επένδυση του LATSCO Family Office

ΥΠΕΝ: Αυτό είναι το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος και οι συντελεστές που θα το διαμορφώνουν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""