Με πρόστιμο 57,4 εκατ. λιρών (73 εκατ. δολαρίων) τιμώρησε η Βρετανία την HSBC Holdings για παραλείψεις που συνδέονται με τον τρόπο με τον οποίο χαρακτήριζε τις καταθέσεις που ήταν επιλέξιμες για προστασία σε περίπτωση πτώχευσης της τράπεζας.

Η Αρχή Εποπτικής Ρύθμισης δήλωσε ότι η ποινή ήταν το δεύτερο υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ και «αντανακλά τη σοβαρότητα των παραλείψεων» που συνέβησαν μεταξύ 2015 και 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση την Τρίτη. Οι ελλείψεις περιλάμβαναν την αποτυχία να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι καταθέσεις που ήταν επιλέξιμες για προστασία στο πλαίσιο του Συστήματος Αποζημίωσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή.

«Οι σοβαρές παραλείψεις σε αυτή την περίπτωση αγγίζουν την καρδιά του στόχου της PRA για την ασφάλεια και την ευρωστία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της PRA, Sam Woods. «Είναι ζωτικής σημασίας όλες οι τράπεζες να συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις μας γύρω από την ετοιμότητα για εξυγίανση», μεταδίδει το Bloomberg.

Οι κανόνες για την προστασία των καταθετών απαιτούν από τις επιχειρήσεις να θέτουν σε εφαρμογή επαρκή συστήματα, ελέγχους και διακυβέρνηση για να διασφαλίζουν την άμεση καταβολή πληρωμών στους καταθέτες σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας επιχείρησης. Οι καταθέσεις των πελατών ύψους έως και 85.000 λιρών εξασφαλίζονται και επιστρέφονται πλήρως σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πρόστιμο είναι το δεύτερο μετά το πρόστιμο ύψους 87 εκατομμυρίων λιρών που έλαβε η Credit Suisse από την PRA πέρυσι σε σχέση με τις συναλλαγές της με την Archegos Capital Management. Οι μετοχές της HSBC είχαν μικρή μεταβολή νωρίς την Τρίτη στο Λονδίνο.

Η PRA δήλωσε ότι απευθύνθηκε για πρώτη φορά στην HSBC τον Οκτώβριο του 2019 για να επιβεβαιώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις καταθέσεις ενός συγκεκριμένου πελάτη όσον αφορά την επιλεξιμότητά τους για προστασία στο πλαίσιο του FSCS. Ο δανειστής δημιούργησε τελικά μια εσωτερική ομάδα εργασίας για να διερευνήσει κατά πόσον χαρακτήριζε σωστά τις καταθέσεις που θα ήταν επιλέξιμες για το πρόγραμμα.

Ενώ η HSBC σύντομα αντιλήφθηκε την πιθανή κλίμακα του προβλήματός της με την εσφαλμένη σήμανση των καταθέσεων, δεν ενημέρωσε την PRA για το θέμα μέχρι τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση που κατατέθηκε την Τρίτη.

Η HSBC «απέτυχε να είναι δεόντως ανοικτή και συνεργάσιμη με την PRA, καθώς δεν ειδοποίησε την PRA για μια περίοδο περίπου 15 μηνών σχετικά με τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στη λανθασμένη σήμανση λογαριασμών ως “επιλέξιμων” για προστασία από το FSCS”, ανέφερε η PRA στην ανακοίνωσή της. «Πρόκειται σαφώς για πληροφορίες τις οποίες η PRA θα περίμενε από τις επιχειρήσεις να μοιραστούν πλήρως και εγκαίρως».

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Τα 5 θετικά μηνύματα για τις ελληνικές τράπεζες από τη Νέα Υόρκη

Ιοί-ζόμπι «ξυπνούν» από τον πάγο στη Σιβηρία

Μητσοτάκης: Με τα F-35 πετύχαμε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ