Οι μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν γρηγορότερα από το αναμενόμενο στα τέλη του 2022, εντείνοντας τις πιέσεις στην Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα το Bloomberg, η μέση αύξηση -χωρίς τα μπόνους- ήταν κατά 6,7% υψηλότερη τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται από τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 2001, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας.

Τα στοιχεία είναι «βούτυρο στο ψωμί» των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE) που υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%.

Τα «γεράκια» υποστηρίζουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός κινδυνεύει να παγιωθεί εάν οι οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς οι εταιρείες θα ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουν για να καλύψουν το μισθολογικό κόστος.

Η λίρα ενισχύθηκε έως και 0,3% στα 1,2171 $, το υψηλό της ημέρας, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας.


Επιπλέον, οι θέσεις απασχόλησης το τελευταίο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 74.000, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αύξηση των μισθών ήταν ακόμη ταχύτερη από τον ρυθμό 6,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι και η αύξηση του προηγούμενου τριμήνου αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 0,1% σε 6,5%.

Το κύμα ακρίβειας στη χώρα έχει πυροδοτήσει «έκρηξη» απεργιακών κινητοποιήσεων καθώς οι Βρετανοί εργαζόμενοι, από μηχανοδηγούς και δημόσιους υπαλλήλους μέχρι νοσοκόμους, προσπαθούν να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Μόνον τον Δεκέμβριο χάθηκαν 843.000 εργάσιμες ημέρες λόγω απεργιών, οι περισσότερες από το 2011.

Οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 7,3%, ποσοστό ρεκόρ, ενώ στο Δημόσιο η αύξηση ήταν της τάξης του 4,2%. Η BOE αύξησε τα επιτόκια από 0,1% σε 4% εφαρμόζοντας τον ταχύτερο κύκλο αυστηροποίησης της πολιτικής της από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Οι αγορές αναμένουν τα επιτόκια να κορυφωθούν στο 4,5% μέχρι τα μέσα του έτους. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι πιέσεις στην αγορά εργασίας μειώνονται μαζί με έναν αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης. Η έντονη έλλειψη εργατικου δυναμικού δίνει ώθηση στις μισθολογικές απαιτήσεις σε πολλούς τομείς. Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 3,7%, κοντά στο χαμηλότερο ποσοστό από τη δεκαετία του 1970.

Διαβάστε ακόμη

Ανατροπή με επιδόματα για «προσωπική διαφορά» σε συντάξεις, «ανθυγιεινά» στο Δημόσιο και ρυθμίσεις χρεών

Οι γιαγιάδες και η αυτοδυναμία, το μπλοκ σε δυο υποψήφιους… Πάτσηδες, τα ψιλά της MIG και ο νέος ασφαλιστικός παίκτης από την Ιταλία

Γιάννος Μπενόπουλος: «Κίνηση ματ» ετοιμάζει η Cafetex με εξαγορά στη Βρετανία