Η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο διατηρήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, προσθέτοντας ακόμη μία πηγή ανησυχίας στην Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) η οποία προσπαθεί να καταπολεμήσει τον εξαιρετικά επίμονο πληθωρισμό στη χώρα.

Συγκεκριμένα, οι μέσες αποδοχές εξαιρουμένων των μπόνους αυξήθηκαν κατά 7,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων το 2011. Το παραπάνω ποσοστό δεν προκάλεσε έκπληξη στους οικονομολόγους του Bloomberg.

Να σημειωθεί ότια τα στοιχεία αυτάπροκύπτουν παρά τις ενδείξεις ότι η βρετανική αγορά εργασίας αρχίζει να κατεβάζει ρυθμούς εξαιτίας και της συμπίεσης στα εισοδήματα από το υψηλότερο κόστος δανεισμού από το 2008. Η ανεργία αυξήθηκε για τρίτο μήνα στο 4,3% και οι κενές θέσεις εργασίας συνέχισαν να μειώνονται. Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να εμποδίσει την BOE να προβεί στη 15η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων μέσα στον Σεπτέμβριο, καθώς παλεύει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Οι αγορές προβλέπουν μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 5,5% και βλέπουν μια πιθανότητα άνω του 50% για περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του έτους. Στη συνέχεια, αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα για μεγάλο μέρος του 2024, άποψη που προσφάτως υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομικών της BOE Huw Pill.

Έντονες διχογνωμίες έχουν προκύψει στην κεντρική τράπεζα σχετικά με το πώς θα αντιδράσει στον πληθωρισμό. Ο επικεφαλής της BOE Άντριου Μπέιλι ανέφερε ότι η BOE πλησιάζει στο τέλος της ταχύτερης σειράς αυξήσεων των επιτοκίων εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Ωστόσο, η συνάδελφός του Κάθριν Μαν n αποκάλυψε τη Δευτέρα πιθανές διαφωνίες στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, όταν προέτρεψε τους αξιωματούχους να «σπεύσουν προς την πλευρά της περαιτέρω σύσφιγξης» για να αποτρέψουν τον αυξημένο πληθωρισμό από το να γίνει μόνιμος.

Πληθωρισμός

Το ενδιαφέρον θα στραφεί τώρα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό τα οποία θα ανακοινωθούν  την επόμενη εβδομάδα. Η BOE προβλέπει μια προσωρινή άνοδο στο 7,1% τον Αύγουστο, προτού η αύξηση των τιμών ξαναρχίσει να υποχωρεί προς τον στόχο του 2%.

Η μεγάλη αύξηση των μισθών αποτελεί άλλο ένα πρόβλημα για τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για μειώσεις φόρων ενόψει εκλογών.

Οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό έχουν δώσει στους εργαζόμενους πρωτοφανή διαπραγματευτική δύναμη, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλοί επιστρέφουν τώρα στην αγορά εργασίας.

Διαβάστε ακόμη

Μετρούν τις πληγές τους οι βιομηχανίες του Θεσσαλικού Κάμπου – Οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά

Συναγερμός για κουνούπια και Ιό Δυτικού Νείλου στις πλημμυρισμένες περιοχές

Γαστρεντερίτιδα: Δεκάδες κρούσματα στη Θεσσαλία – «Το νερό δεν είναι κατάλληλο ούτε για προσωπική υγιεινή» (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ