Ο τεράστιος ορυκτός πλούτος του Αφγανιστάν θα μπορούσε να αποτελέσει τον δρόμο για την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας, ωστόσο η διαρκής πολιτική αστάθεια και πολύ περισσότερο η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, εμποδίζουν διαρκώς την κατασκευή των σχετικών έργων υποδομής.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους, αν και σύμφωνα με τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η Κίνα θα μπορούσε να προσπεράσει τις επιφυλάξεις που διατηρούν οι δυτικές χώρες.

Ο ορυκτός πλούτος του Αφγανιστάν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεγάλα κοιτάσματα λιθίου, το οποίο αποτελεί τη βασική ύλη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, η εκμετάλλευσή τους δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τις κατάλληλες υποδομές, ενώ όπως τονίζει το Reuters θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και όλα τα ζητήματα ασφαλείας.

«Με τους Ταλιμπάν να κυβερνούν τη χώρα, δεν θα ήθελα και δεν θα μπορούσα να επενδύσω στο Αφγανιστάν. Είναι άνομο», δήλωσε στο Reuters ο Ben Cleary, διευθύνων σύμβουλος της Tribeca Investment Partners, η οποία διαχειρίζεται ένα παγκόσμιο fund φυσικών πόρων και χρηματοδοτεί έργα εξόρυξης.

Τόνισε δε ότι καμία εισηγμένη εταιρεία σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία δεν θα αγόραζε περιουσιακά στοιχεία στο Αφγανιστάν, αναφέροντας ότι η Κίνα είναι «ο μοναδικός πιθανός αγοραστής».

Όπως αναφέρει το Reuters, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δέχτηκε ερωτήματα σε ό,τι αφορά την προοπτική επενδύσεων στο Αφγανιστάν σε συνεργασία με τους Ταλιμπάν και δήλωσε ότι «η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα είναι θεμελιώδους σημασίας προκειμένου επενδυτές από ολόκληρο τον κόσμο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον».

Συνεργασία με την Κίνα;

Λίγες μέρες νωρίτερα, η κρατική κινεζική εφημερίδα Global Times ανέφερε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να συμβάλει στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, συνεχίζοντας τα έργα που έχουν «παγώσει». Επίσης, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή από τη Metallurgical Corp of China, η εφημερίδα επισήμανε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά το μεγαλύτερο έργο χαλκού στο Αφγανιστάν, μόλις η κατάσταση στη χώρα σταθεροποιηθεί και το καθεστώς των Ταλιμπάν αναγνωριστεί διεθνώς -και από την Κίνα.

Η Κίνα δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τους Ταλιμπάν, ωστόσο τον Ιούλιο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γουάνγκ Γι, φιλοξένησε τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των ισλαμιστών, μουλά Μπαραντάρ.

Εξάλλου, κοινοπραξία των MCC και Jiangxi Copper είχε προχωρήσει το 2008 στη σύναψη 30ετούς σύμβασης μίσθωσης για το ορυχείο Mes Aynak, αλλά η επένδυση δεν αξιοποιήθηκε ποτέ.

Όπως αναφέρει το Reuters, πηγή της MCC ανέφερε ότι η κατασκευή υποδομών εξόρυξης θα χρειαζόταν πέντε ή έξι χρόνια, παράλληλα όμως επισήμανε ότι το έργο δεν μπορει να προχωρήσει όσο η κατάσταση παραμένει ασταθής και υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή.

«Η Κίνα θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη»

Νωρίτερα σήμερα -σύμφωνα πάντα με το Reuters- ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν, δήλωσε ότι η Κίνα θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη του Αφγανιστάν στο μέλλον.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται μέσα ενημέρωσης της Κίνας και αναφέρει ότι η παραπάνω δήλωση έγινε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Σαχίν στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Κίνας, CGTN.

Ωστόσο, τουλάχιστον ένα κινεζικό έργο στο Αφγανιστάν φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει, καθώς η κρατική China National Petroleum Corp (CNPC) αποχωρεί από την πετρελαϊκή της δραστηριότητα στην Amu Darya, καθώς αντιμετωπίζει την επένδυση αυτήν ως αποτυχία.

Διαβάστε ακόμη

Σκάνδαλο στις ΗΠΑ: Πρώην εργαζόμενοι του Netflix και συνεργοί τους κατηγορούνται για insider trading

Εφορία: Πώς θα γίνει η επανένταξη στις 100 – 120 δόσεις που χάθηκαν λόγω πανδημίας (οδηγός)

Κρυπτονομίσματα: Κλοπή $97 εκατ. από κυβερνοεπίθεση στο Liquid