Μικρή άνοδο εμφάνισε ο αριθμός των απολύσεων στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας σημείωσαν ελαφρά αύξηση, σε μια πρώτη ένδειξη «παγώματος» της αγοράς εργασίας.  

Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν σε 230.000 για την εβδομάδα 27 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου, ένας αριθμός αυξημένος κατά 4.000 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Οι αναλυτές του Reuters περίμεναν ακριβώς 230.000 νέες αιτήσεις.    

Οι αναθεωρημένοι αριθμοί, σύμφωνα με το Marketwatch, συνιστούν αποτέλεσμα του πρόσφατου κύματος απολύσεων στον τεχνολογικό τομέα (Twitter, Amazon, Meta), ο οποίος περιέκοψε χιλιάδες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο.    

Παρ’ όλα αυτά, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν «σφιχτές», με τις νέες αιτήσεις να διατηρούνται σε σχετκά χαμηλά επίπεδα. Αυτό εν μέρει αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο υπήρχαν 1,9 ελεύθερες θέσεις εργασίας για κάθε έναν άνεργο. Μια αναλογία αισθητά υψηλότερη σε σχέση και με τα προ-πανδημίας επίπεδα.    

Η «εικόνα» της αμερικανικής αγοράς εργασίας διαδραματίζει καίριο ρόλο στις αποφάσεις της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική της χώρας, η οποία παραμένει σε πορεία σύσφιγξης, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού (7,7% τον Οκτώβριο).   

Την άλλη εβδομάδα, άλλωστε, η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει και νέα αύξηση των επιτοκίων, η οποία κατά πάσα περίπτωση θα διαμορφωθεί σε 50 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας περαιτέρω το επιτοκιακό εύρος (σήμερα βρίσκεται στο 3,75% – 4%).   

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού. 

Διαβάστε επίσης

Ο Σαμαράς με όλη τη ΝΔ και η «βαριά χειραψία», το Nammos και ο σεΐχης του Abu Dhabi, το mega deal του Γερμανού και το χρυσό συμβόλαιο του μετρό

Οικογένεια Αγγελόπουλου: Νέα ανατροπή με «μυστικές διαθήκες» και ακύρωση των πλειστηριασμών για τη σύζυγο του Κων. Αγγελόπουλου και την κόρη της

Trizoni Exclusive – Η πιο εντυπωσιακή ψαριέρα της Ελλάδας