Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για έναν από τους βασικούς πληθωριστικούς δείκτες στις ΗΠΑ, ο οποίος θεωρείται από τους «αγαπημένους» της ομοσπονδιακής τράπεζας, δηλαδή της Federal Reserve.

Ο λόγος για τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 0,4% σε μηνιαίο επίπεδο και κατά 4,4% σε ετήσιο επίπεδο (4,2% τον Μάρτιο).

Εξαιρουμένων των κλάδων της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος «σκληρός» δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023 και κατά 4,7% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022.

Οι αναλυτές, αντίθετα, περίμεναν μεταβολή στο +0,3% και στο 4,6% αντίστοιχα.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα υψηλά επιτόκια της Fed είναι πιθανό να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι αναμενόταν, αναβάλλοντας την πολυαναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Με τον κύριο πληθωριστικό δείκτη να βρίσκεται στο 4,9% (στοιχεία Απριλίου), οι Αμερικανοί τραπεζίτες θα συνεδριάσουν εκ νέου τον Ιούνιο, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Οι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στο εύρος 5% – 5,25%. Ωστόσο, τα στοιχήματα υπέρ μιας νέας αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική.

Διαβάστε ακόμα

Η απόβαση της ΝΔ έως… Άγιον Όρος, η «στείλτε ένα υπόμνημα» κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, το πήγαινε – έλα της Πόπης, το νέο σενάριο για Alpha Bank και τα σχέδια για τις μετοχές της Aegean

Μπάμπης Βωβός: Τρίτο mega σφυρί για τους γυάλινους πύργους της Κηφισίας (pics)

Société Générale: Τα ομόλογα δείχνουν επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ