Διεθνή

Ακραία φαινόμενα και κλιματική αλλαγή «απειλούν» την εφοδιαστική αλυσίδα και το εμπόριο

  • newsroom


Ο κορωνοϊός, το περιστατικό στη διώρυγα του Σουέζ, οι καταστροφικές πλημμύρες σε Γερμανία και Κίνα έχουν επηρεάσει ανεπανόρθωτα την εφοδιαστική αλυσίδα. Μια άνευ προηγουμένου αύξηση στις τιμές πρώτων υλών και προϊόντων είναι αναπόφευκτη - Προβλήματα και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι ελλείψεις πρώτων υλών, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων καθώς επίσης και οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες σε Ευρώπη και Κίνα επιδεινώνουν τις ήδη δύσκολες συνθήκες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Δυτική Ευρώπη και η επαρχία Χενάν στη Κίνα – κεντρικός κόμβος για τις μεταφορές και καταφύγιο δεκάδων μεγάλων επιχειρήσεων – αντιμετωπίζουν τις βαριές συνέπειες από τις καταστροφικές πλημμύρες των προηγούμενων ημερών. Σιδηρόδρομοι που χρησιμοποιούνται για την παράδοση πρώτων υλών και προϊόντων καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά στις δύο αυτές περιοχές. Ο τεράστιος όγκος νερού εισέβαλε σε βιομηχανικές περιοχές προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε εγκαταστάσεις, μηχανήματα και αποθήκες, δήλωσαν στο CNBC εταιρείες του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι καθυστερήσεις από τη διανομή των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή αγαθών θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο διαταράσσοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες «για εβδομάδες, ακόμη και μήνες», δήλωσε ο Πάουν Τζόσι, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας λογισμικού εφοδιαστικής αλυσίδας E2open.

Γιατί επηρεάστηκε η εφοδιαστική αλυσίδα;

Οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν ήδη επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό φέτος από κρίσεις όπως η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων, το περιστατικό που συνέβη νωρίτερα φέτος στη διώρυγα του Σουέζ και φυσικά η κατάσταση με τον κορωνοϊό τα οποία σε συνδυασμό έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στους ναυτιλιακούς κόμβους στη Νότια Κίνα και όχι μόνο.

Πολλοί εκτιμούν μάλιστα, πως για το λόγο αυτό θα οδηγηθούμε σε μια άνευ προηγουμένου εκρηκτική αύξηση των τιμών σε όλα τα είδη αγαθών (είδη ευρείας κατανάλωσης, έπιπλα, ρούχα, ηλεκτρονικές συσκευές) την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων και ιδίως ανήμερα της Black Friday.

Ακόμη, και η παραγωγή αυτοκινήτων δεν πρόκειται να παραμείνει ανεπηρέαστη από αυτές τις καθυστερήσεις, καθώς πολλές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο και οι προμηθευτές τους βασίζονται σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες. Η Klingelnberg με έδρα τη Ζυρίχη, για παράδειγμα, η οποία παράγει εξαρτήματα εργαλείων, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί ότι η ζημιά στο εργοστάσιο της Hueckeswagen στη Γερμανία θα μπορούσε να βλάψει τους στόχους εσόδων της για το 2021.

Διαβάστε ακόμη: 

Eρευνες για μαύρο χρήμα σε youtubers, influencers και instagrammers

Μύκονος: «Show me the money» (pics)

Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2021: Οι ημερομηνίες για πληρωμή σε όλα τα Ταμεία