Έξι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές ανοικτά των νότιων ακτών της Ιαπωνίας σήμερα, χωρίς ωστόσο να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι. Το επίκεντρο ήταν 12 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μιγιαζάκι, με εστιακό βάθος 33 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία, ο σεισμός σημειώθηκε στις 08:48 τοπική ώρα (02:48 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της νομαρχίας Μιγιαζάκι, που κατοικείται από 311,203 πολίτες.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε βάθος 20 χιλιομέτρων.

Μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχουν καταγραφεί υλικές ζημιές ή τραυματισμοί.

ipabn1.png

Ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ του 2018 στη νήσο Χοκάιντο προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, καθώς η Ιαπωνία πλήττεται πολύ συχνά από σεισμικές δονήσεις λόγω της γεωγραφικής της θέσης στο «Δακτύλιο της Φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού.

ipavneee.jpg

Εικόνα καταστροφής από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ το 2018 στο βόρειο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας

Το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς»: Τι είναι και γιατί «δίνει» τόσο μεγάλους σεισμούς στον Ειρηνικό

«Δαχτυλίδι της Φωτιάς». Αυτή είναι η ονομασία της περιοχής στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου λαμβάνουν χώρα μεγάλοι και ανά πυκνά χρονικά διαστήματα σεισμοί, καθώς και ηφαιστειακές εκρήξεις.

Το τελευταίο μάλιστα διάστημα το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» δίνει αρκετά μεγάλους σεισμούς, με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητά του.

Το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» έχει πεταλοειδές σχήμα και καλύπτει μία απόσταση 40.000 χιλιομέτρων κυκλικά του Ειρηνικού Ωκεανού, στα όριά του με Ασία, Ωκεανία και Αμερική.

Σχετίζεται με μία συνεχή σειρά ωκεάνιων τάφρων, ηφαιστειακών τόξων, και ηφαιστειακών ζωνών και κινήσεις τεκτονικών πλακών, περιλαμβάνοντας 452 ηφαίστεια και περιέχοντας παράλληλα πάνω από το 75% των ενεργών και ανενεργών ηφαιστείων του κόσμου. Κάποιες φορές αποκαλείται και περι-Ειρηνική ζώνη ή περι-Ειρηνική σεισμική ζώνη.

Περίπου το 90% των σεισμών του κόσμου και το 81% των μεγαλύτερων σεισμών του κόσμου συμβαίνουν κατα μήκος του δακτύλιου της φωτιάς. Η αμέσως επόμενη πιο σεισμική περιοχή (5-6% των σεισμών και 17% των μεγαλύτερων σεισμών του κόσμου) είναι το Αλπικό ορογενετικό σύστημα, το οποίο εκτείνεται από την Ιάβα και τη Σουμάτρα διαπερνώντας τα Ιμαλάια και τη Μεσόγειο Θάλασσα εώς των Ατλαντικό Ωκεανό. Το μεσοατλαντικό ρήγμα είναι η τρίτη πιο σεισμική ζώνη.

Ο δακτύλιος της φωτιάς είναι άμεσο αποτέλεσμα των τεκτονικών πλακών και της κίνησης και των συγκρούσεων των λιθοσφαιρικών πλακών. Το ανατολικό τμήμα του δακτυλίου είναι αποτέλεσμα της βύθισης των πλακών Νάζκα και Κόκος κάτω από την δυτικώς κινούμενη Νοτιοαμερικανική Πλάκα. Η Πλάκα Κόκος βυθίζεται κάτω από την Καραϊβική Πλάκα στην Κεντρική Αμερική. ένα κομμάτι της Πλάκας του Ειρηνικού μαζί με τη μικρή Πλάκα Χουάν ντε Φούκα βυθίζονται κάτω από τη Βορειοαμερικανική Πλάκα. Κατά μήκος του βόρειο τμήματος, η πλάκα του Ειρηνικού, η οποία κινείται προς τα βορειοδυτικά, βυθίζεται κάτω από το τόξω των Αλεούτιων νήσων.

Πιο δυτικά ακόμα, η πλάκα του Ειρηνικού βυθίζεται κατά μήκος των τόξων της χερσονήσου της Καμτσάτκα έως και πέρα από την Ιαπωνία. Το νότιο τμήμα είναι πολυπλοκότερο με ένα αριθμό μικρότερων τεκτονικών πλακών σε σύγκρουση με την πλάκα του Ειρηνικού από τις νήσους Μαριάννες, τις Φιλιππίνες, το Μπουγκαινβίλ, την Τόνγκα, και τη Νέα Ζηλανδία. Αυτό το κομμάτι δεν περιλαμβάνει την Αυστραλία, καθώς βρίσκεται στο κέντρο δικής της τεκτονικής πλάκας. Η Ινδονησία βρίσκεται μεταξύ του δακτυλίου της φωτιάς κατά μήκος των βορειοανατολικών νησιών της και της Αλπικής ορογενετικής ζώνης κατά μήκος των νοτίων και δυτικών νησιών.

Πηγή: protothema.gr