Μήνυση κατά της Amazon για μονοπωλιακές πρακτικές υπέβαλε την Τρίτη η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), καθώς και οι γενικοί εισαγγελείς από 17 πολιτείες των ΗΠΑ, κατηγορώντας την ότι κοστολογεί τα προϊόντα της με υψηλότερες τιμές, υποβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητά τους.

Η αναμενόμενη από καιρό αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου έρχεται έπειτα από τέσσερα χρόνια έρευνας και πλήθος διαμαρτυριών ότι η Amazon και άλλοι κολοσσοί λειτουργούν μονοπωλιακά, μειώνοντας τον ανταγωνισμό.

Σε ανακοίνωσή της, η FTC αναφέρει ότι η Amazon εμποδίζει ανταγωνιστές και πωλητές να μειώνουν τις τιμές, υποβαθμίζει την ποιότητα για τους αγοραστές, υπερχρεώνει τους διαφημιζόμενους και εμποδίζει εκατοντάδες χιλιάδες διαδικτυακούς πωλητές να ανταγωνίζονται με δίκαιους όρους.

Σύμφωνα με το CNBC, η FTC τονίζει ότι η Amazon εμποδίζει τους πωλητές που προσπαθούν να προσφέρουν τιμές χαμηλότερες από τις δικές της, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν να βρουν άλλα καταστήματα στην πλατφόρμα της Amazon.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της FTC, Λίνα Καν, αυτές οι τακτικές έχουν υποβαθμίσει τον τρόπο αγορών μέσω της Amazon, ενώ τα αποτελέσματα αναζήτησης έχουν γεμίσει με διαφημίσεις «pay to play», που κατευθύνουν τους καταναλωτές προς πιο ακριβά και λιγότερο σχετικά προϊόντα σε σχέση με εκείνα που αναζητούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο που ήταν φοιτήτρια Νομικής, η Λίνα Καν είχε δημοσιεύσει στο επιστημονικό περιοδικό «Yale Law Journal» άρθρο για τη δεσπόζουσα θέση της Amazon στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ ήταν ένα από τα μέλη της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που συνέταξαν έκθεση το 2020 υπέρ του ελέγχου της παντοδυναμίας των τεσσάρων τεχνολογικών κολοσσών (Amazon, Apple, Google, Facebook).

Διαβάστε ακόμη

Σε ελεύθερη πτώση το ευρώ: Γιατί οι επενδυτές σορτάρουν μαζικά, «δεμένα» τα χέρια της ΕΚΤ

Τα hedge funds ποντάρουν σε νέο ράλι του πετρελαίου (γράφημα)

Συνεχίζεται η «αιμορραγία» του Σεπτεμβρίου στη Wall Street (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ