Με την ολοκλήρωση της έγκρισης της συμφωνίας για το χρέος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την σκυτάλη παίρνει η Γερουσία, όπου τα πράγματα φαίνεται θεωρητικά ότι θα κυλήσουν ομαλότερα χάρη στον έλεγχο της πλειοψηφίας από τους Δημοκρατικούς. Ωστόσο υπάρχουν σημεία κινδύνου που μπορεί να φέρουν καθυστερήσεις, κάτι που αποτελεί το μεγαλύτερο φόβο δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα, μόλις πέντε ημέρες πριν το κρίσιμο όριο της 5ης Ιουνίου.

Κοινώς το πρόβλημα στη Γερουσία δεν είναι το αν η συμφωνία θα εγκριθεί, αλλά αν θα εγκριθεί εγκαίρως, καθώς οι διαδικασίες στο Σώμα, των 100 μελών, θεωρούνται πιο αργές και… γραφειοκρατικές σε σχέση με τη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, στον οποίο στρέφονται πλέον τα φώτα της δημοσιότητας ξεκαθάρισε ήδη ότι θα επιχειρήσει να εφαρμόσει διαδικασίες fast-track προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις.

Για το σκοπό αυτό διαμήνυσε ήδη στα μέλη του Σώματος, ότι η Γερουσία θα παραμείνει σε συνεδρίαση μέχρι να επικυρώσει το νομοσχέδιο, ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου το κείμενο να σταλεί στον Τζο Μπάιντεν για την τελική προεδρική υπογραφή πριν την εκπνοή του χρονικού τελεσιγράφου της 5ης Ιουνίου.

«Ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια που η Γερουσία δεν έχει προκειμένου να αποφευχθεί η στάση πληρωμών» τόνισε με την έναρξη της συνεδρίασης, εξηγώντας ουσιαστικά στους συναδέλφους του πως, αν έχουν άλλα σχέδια για το Σαββατοκύριακο, να τα… ξεχάσουν.

«Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για την οικονομία μας και για τις αμερικανικές οικογένειες» επεσήμανε δηλώνοντας αισιόδοξος ότι η Γερουσία θα ολοκληρώσει το θέμα, αλλά επισημαίνοντας ότι απαιτείται διακομματική συνεργασία και συναίνεση.

Με βάση το νομοθετικό σύστημα, ο Σούμερ θα πρέπει καταρχάς να διασφαλίσει τη συμφωνία του Μιτς ΜακΚόνελ, ήτοι του επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις, κυρίως υπό τη μορφή τροποποιήσεων. Αν και ο ΜακΚόνελ θεωρείται δεκτικός, σύμφωνα με τα αμερικανικά media, υπάρχει ένας μικρός αλλά αξιοσημείωτος αριθμός Γερουσιαστών και από τα δύο κόμματα που είναι αρνητικοί στη συμφωνία ή κυρίως σε συγκεκριμένα σημεία της.

H fast-track διαδικασία σημαίνει ότι το κείμενο θα εγκριθεί γρήγορα, ως έχει, δίχως τροποποιήσεις. Όμως, φαίνεται πως τουλάχιστον τρεις Γερουσιαστές, δύο Ρεπουμπλικάνοι και ένας Δημοκρατικός, σκοπεύουν να καταθέσουν ενστάσεις σε συγκεκριμένα σημεία της συμφωνίας επιχειρώντας τροποποιήσεις. Απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για να καταψηφιστούν.

Οποιαδήποτε αλλαγή στο κείμενο σημαίνει ότι το νομοσχέδιο, υπό τη νέα μορφή του, θα πρέπει να επιστρέψει πίσω στη Βουλή για νέα έγκριση, κάτι που σημαίνει πως αποκλείεται η νομοθετική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ημέρα «Χ».

«Δεν μπορούμε να στείλουμε το κείμενο πίσω στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι ρισκάρουμε στάση πληρωμών, είναι πολύ απλό» ξεκαθάρισε ο Σούμερ.

Παράλληλα φαίνεται πως στους αντάρτες Γερουσιαστές ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από τις ηγεσίες των κομμάτων τους, από τον Λευκό Οίκο, αλλά και όχι μόνο (όπως παράγοντες της αγοράς που θα τους τονίσουν τον κίνδυνο για την οικονομία), ώστε να υπαναχωρήσουν.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Οι πέντε τάσεις για τα οικόπεδα στην Αττική και η πρόβλεψη για την πορεία των τιμών (πίνακας)

Petrofin: Στα 51,9 δισ. η τραπεζική χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας – Mειωμένη κατά 1,3%

Meteo: Το 2023 καταγράφηκε ο πιο ψυχρός Μάιος των τελευταίων 14 ετών (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ