Σταθερά αυξητικά, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς, αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές των οικοπέδων στην Αττική μέσα στο επόμενο 12μηνο, με το μεγάλο «στοίχημα» να εστιάζει στο χρόνο επανάκαμψης των αξιών στα βόρεια προάστια που υπολείπονται ακόμη έναντι των σαφώς πιο ακριβών νοτίων προαστίων.

Σημειωτέον ότι οι τιμές των οικοπέδων σε 5 βασικές περιοχές προτίμησης στο κέντρο (Αμπελοκήπους), τα βόρεια (Μαρούσι), τα νότια (Π. Φάληρο), τα ανατολικά (Χολαργός) και τα δυτικά (Περιστέρι) προάστια έχουν ακολουθήσει την ανιούσα για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά: Η αύξηση μέσα στο β’ τρίμηνο του 2023 έχει καταγραφεί από αγγελίες (με μειωτικό συντελεστή διαπραγμάτευσης 10% σε όλες τις ζητούμενες τιμές) κατά μέσο όρο σε 5,31% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2022 και σε 14,87% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2021, φανερώνοντας την δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς, ενώ σε ό,τι αφορά στις αντιπαροχές, το τελευταίο 12μηνο έχουν σταθεροποιηθεί.

Τις πέντε τάσεις όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα καταγράφει σε σχετική της ανάλυση η εταιρεία συμβούλων ακινήτων GEOAXIS:

  1. Κατασκευαστές/εργολάβοι έχουν επανεκτιμήσει τις επενδύσεις τους υπό το πρίσμα της αύξησης του κόστους κατασκευής και δανεισμού και της πιθανότητας ύφεσης, και συζητούν μεγαλύτερες αντιπαροχές.
  2. Οι δικαιοπραξίες και η οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζουν αύξηση καθώς ολοκληρώνονται οικοδομές που ξεκίνησαν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση του κόστους ενέργειας.
  3. Η εικόνα στα νότια προάστια είναι σαφώς πιο ενθαρρυντική από ότι στα βόρεια προάστια.
  4. Τα βόρεια προάστια πιθανά θα αργήσουν να καταγράψουν σημαντική άνοδο, αλλά η ανάκαμψη είναι δεδομένη.
  5. Ο κύκλος της υψηλής οικοδομικής δραστηριότητας που άνοιξε μετά το 2018 συνεχίζεται, καθώς η ζήτηση αδόμητων οικοπέδων ή/και οικοπέδων με παλαιά κτίσματα για την ανέγερση νεόδμητων διαμερισμάτων γνωρίζει άνθιση λόγω των συσσωρευμένων αιτημάτων στέγασης που δεν ικανοποιήθηκαν λόγω οικονομικής κρίσης την τελευταία δεκαπενταετία, της ποιοτικής και τεχνολογικής απαξίωσης, στη διάθεση για διασπορά επενδυτικού ρίσκου, μέσω αγοράς ακινήτων κ.ο.κ.

 

Η GEOAXIS έχει καταγράψει την πορεία των τιμών φέτος σε σύγκριση με πέρυσι αλλά και στη διάρκεια της δεκαετίας από το 2014. «Από την επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται πως σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες ακινήτων τα οικόπεδα δείχνουν μια αξιοσημείωτη σταθερότητα τόσο στην φάση της πτώσης όσο και στην φάση της ανόδου. Η τάση της 10ετίας δείχνει καθαρά ότι βρισκόμαστε σε ανοδική φάση του κύκλου, ίσως κοντά σε μια νέα κορύφωση».

Σε σχέση με πέρυσι, τη μεγαλύτερη αύξηση (6,3%) καταγράφουν τα οικόπεδα με Σ.Δ. 0,8 στο Μαρούσι, με τη διάμεση πιθανή τιμή πώλησης το 2ο τρίμηνο του 2023 να διαμορφώνεται στα 810 ευρώ/τμ.

Ακολουθεί η περιοχή του Περιστερίου όπου οικόπεδα με Σ.Δ. 1,8 καταγράφουν αύξηση 5,35% (διάμεση πιθανή τιμή πώλησης το 2ο τρίμηνο του 2023 στα 846 ευρώ/τμ.

Έπονται ο δήμος Αθηναίων στην περιοχή Αμπελοκήπων όπου οικόπεδα με Σ.Δ. 3,6 καταγράφουν αύξηση 5,16% (διάμεση πιθανή τιμή πώλησης το 2ο τρίμηνο του 2023 στα 2.282 ευρώ/τμ και η περιοχή του Π. Φαλήρου με τα οικόπεδα με Σ.Δ. 1,4 να καταγράφουν επίσης αύξηση 4,89% (διάμεση πιθανή τιμή πώλησης το 2ο τρίμηνο του 2023 στα 1.395 ευρώ/τμ.

Τέλος, αύξηση φαίνεται να καταγράφει και η περιοχή του Χολαργού με οικόπεδα με Σ.Δ. 1,2 να αυξάνονται 4,85% (διάμεση πιθανή τιμή πώλησης το 2ο τρίμηνο του 2023 στα 1.125 ευρώ/τμ. Είναι προφανές ότι οικόπεδα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς την θέση, την προβολή, την θέα αλλά και την επιφάνεια, βρίσκονται στο επάνω όριο του δείγματος, με αξίες πολλές φόρες μέχρι και 25% υψηλότερες.

Διαβάστε ακόμη

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Ποιοι ΑΦΜ κάνουν σήμερα (1/6) αίτηση – Τι θα πληρώσουν οι δικαιούχοι

Νεανική επιχειρηματικότητα: Πότε λήγει η προθεσμία για τις επιχορηγήσεις των 14.800 ευρώ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,2% η ανεργία στην Ελλάδα τον Απρίλιο – «Πρωταθλήτριες» οι γυναίκες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ