Ο δημοφιλής κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης πρόκειται να περάσει ένα νέο ριάλιτι τσεκ του χρόνου, σύμφωνα με αναλυτές, λόγω της μείωσης του ενδιαφέροντος γύρω από την τεχνολογία, το αυξημένο κόστος της και τις εκκλήσεις πολλών για εποπτεία από τις ρυθμιστικές αρχές, όλα τα οποία θα ανακόψουν την ανοδική του πορεία.

Στην ετήσια πρόβλεψή της για το μέλλον του κλάδου της τεχνολογίας το 2024 και παραπέρα, η CCS Insight έκανε πολλές προβλέψεις όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει συναρπάσει το παγκόσμιο στερέωμα φέτος τόσο όσον αφορά τα πιθανά οφέλη της όσο και τους κινδύνους τους οποίους κρύβει. 

Η κύρια πρόβλεψη της CCS Insight είναι πως ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης θα «κάνει ένα κρύο ντους το 2024» αφού όλοι θα συνειδητοποιήσουν το κόστος και την πολυπλοκότητα του όλου θέματος.

«Το θέμα είναι πως όλοι υποστηρίζουν την τεχνητή νοημοσύνη και πιστεύουμε πως θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομία και την κοινωνία ολόκληρη. Πιστεύουμε πως είναι κάτι πολύ καλό για την παραγωγικότητα. Ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη είναι, όμως, υπερβολικός, αφού υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία θα πρέπει να ξεπεράσουμε μέχρι να τη φέρουμε στην αγορά, ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της CCS Insight, Μπεν Γουντ. 

Tα μοντέλα generative τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, το Google Bard και το Claude της Anthropic βασίζονται σε τεράστια ποσοστά υπολογοστικής δύναμης για τη δημιουργία των μαθηματικών μοντέλων τα οποία χρησιμοποιούν.

Οι εταιρείες πρέπει να αγοράσουν μικροτσίπ τελευταίας τεχνολογίας όπως και κάρτες γραφικών έτσι ώστε να καταφέρουν να διαχειριστούν τον φόρτο εργασίας.

Όλο και πιο πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Google, Alibaba, Meta και OpenAI, πάντως εργάζονται στη δημιουργία των δικών τους μικροτσίπ.

«Μόνο και μόνο το κόστος της δημιουργίας και της λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης», σύμφωνα με δηλώσεις του Γουντ στο CNBC, «είναι τεράστιο. Για πολλές οργανώσεις και πολλούς developers, όμως, θα γίνει κάτι το υπερβολικά ακριβό».

Οι αναλυτές της CCS Insight προβλέπουν πως η εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δημιουργήσει και αυτή πολλά εμπόδια, αφού θα χρειαστεί συνεχή αναβάθμιση και ανανέωση.

Η Ε.Ε. ετοιμάζει ήδη το AI Act το οποίο θα δημιουργήσει μία προσέγγιση βασιζόμενη στον βαθμό κινδύνου για την τεχνητή νοημοσύνη και την χρήση της για ταυτοποίηση και αναγνώριση προσώπων εκτός των άλλων.

Παράλληλα, τα μοντέλα όπως το ChatGPT θα πρέπει να κατατίθενται προς ανάλυση πριν τα λανσάρουν στην αγορά, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από την τεχνολογική κοινότητα.

Παράλληλα, μία μηχανή εύρεσης αποτελεσμάτων στο διαδίκτυο (search engine) θα παρέχει σύντομα προειδοποιήσεις πως τα δεδομένα τα οποία παραθέτουν ενδέχεται να είναι παράγωγα τεχνητής νοημοσύνης και να μην είναι γραμμένα από ανθρώπινο χέρι.

Πληθώρα ειδήσεων γραμμένων  από τεχνητή νοημοσύνη παράγοντα καθημερινά, πολλές εκ των οποίων παρουσιάζουν λάθη και βρίθουν με παραπληροφόρηση. 

Η CCS Insight προβλέπει πως τέτοιες εξελίξεις θα δημιουργήσουν και «ταμπέλες» οι οποίες θα αναγράφονται σε αποτελέσματα τα οποία θα σηματοδοτούν το γεγονός πως είναι δημιουργημένα από τεχνητή νοημοσύνη.

Παράλληλα, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως του χρόνου οι αρχές θα ξεκινήσουν και να προχωρούν σε συλλήψεις ατόμων οι οποίοι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για απάτες και άλλου είδου «deepfakes». 

 Διαβάστε ακόμη

«Πόλεμος» εφοπλιστών: Γ. Οικονόμου κατά Α. Παληού με δημόσια προσφορά – Η απάντηση της Performance Shipping (upd)

ΑΑΔΕ: Πότε λήγει η προθεσμία για τη διασύνδεση POS με τα Ταμειακά Συστήματα

HSBC: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία – Θα συνεχιστεί η υπεραπόδοση;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ