ΔΙΕΘΝΗ

Ανάπτυξη… σούπερ – έκπληξη στις ΗΠΑ – Στο +4,9% το ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο

Παρά τον επίμονο πληθωρισμό, τις σφιχτές πιστωτικές συνθήκες αλλά και τις διεθνείς προκλήσεις, το ΑΕΠ πέτυχε την ισχυρότερη ανάπτυξη από το δ' τρίμηνο του 2021

Με σημαντικά υψηλό ρυθμό αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία στο γ’ τρίμηνο του 2023, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τις καταναλωτικές δαπάνες, παρά τον επίμονο πληθωρισμό, τις σφιχτές πιστωτικές συνθήκες αλλά και τις διεθνείς προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, τα προκαταρκτικά στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 4,9% σε ετήσιο επίπεδο έναντι 2,1% στο β’ τρίμηνο του 2023. Η επίδοση του γ’ τριμήνου, μάλιστα, ήταν υψηλότερη των προβλεπόμενων (4,7% η μέση εκτίμηση).

Η ανάπτυξη – έκπληξη, σύμφωνα με τους αναλυτές, σχετίζεται άρρηκτα με τις ανθεκτικές επιδόσεις στους τομείς της κατανάλωσης, των αποθεμάτων, των εξαγωγών, των εγχώριων επενδύσεων και των κυβερνητικών δαπανών.

Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 4% στο γ’ τρίμηνο έναντι μόλις 0,8% στο β’ τρίμηνο, ενώ οι ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις εκτοξεύθηκαν κατά 8,4%. Οι κρατικές δαπάνες, δε, διευρύνθηκαν κατά 4,6%.

Με βάση το ιστορικό της αμερικανικής οικονομίας, η επίδοση του 4,9% είναι η ισχυρότερη από το δ’ τρίμηνο του 2021.

Τα νέα στοιχεία έρχονται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η οικονομία οδεύει προς ύφεση, λόγω των υψηλών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας (5,25% – 5,50%). Ωστόσο, φυσικά, κάτι τέτοιο δεν δείχνει να επιβεβαιώνεται προς ώρας.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η Federal Reserve όχι μόνο έχει αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, αλλά έχει δεσμευτεί να τα διατηρήσει στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστηκα -και οπωσδήποτε έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στον στόχο του 2%.

Υπενθυμίζεται ότι τα υψηλά επιτόκια, ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας και αυξάνουν το κόστος δανεισμού, μέσω της μεγαλύτερης αξίας του χρήματος.

Πέραν όλων αυτών, η αμερικανική οικονομία καλείται να διαχειριστεί πλέον και τις γεωπολιτικές προκλήσεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τις τιμές στον κλάδο της ενέργειας. Πάντως, μέχρι στιγμής, το ΑΕΠ έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως ανθεκτικό σε μια σειρά προκλήσεων.

Διαβάστε ακόμα

Η κατηφόρα, ο Παππάς (πού είναι;) και τα 3 μύρια, η Lazard και η Alpha Bank, το κτίριο Μποδοσάκη στη Βουλή και τα… χρυσά δωμάτια του Χρυσικού

ΔΕΗ: Χτίζει το μεγαλύτερο utility στη ΝΑ Ευρώπη με 9 εκατ. πελάτες – Τι φέρνει το deal με την Enel Romania

Χρήστος Αργυρού: Από τα «σκληρά ποτά» …στα φακελάκια της Lipton το «άρμα» ανάπτυξης της Καρούλιας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""