Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τις υποσχέσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βελτίωση της μεταξύ τους συνεργασίας, οι διπλωματικές σχέσεις τους βρίσκονται και πάλι «στο κόκκινο».

Η πρόσφατη απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης για άρση της στρατηγικής «zero Covid» έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, προκαλώντας φόβους για δημιουργία νέου πανδημικού κύματος σε ολόκληρη την υφήλιο. Οι ελπίδες για μία κοινή ευρωπαϊκή γραμμή ελέγχων των επισκεπτών από την Κίνα, όμως, αποδείχθηκαν φρούδες, αφού η Ιταλία και άλλα κράτη-μέλη αποφάσισαν μονομερή λήψη μέτρων.

Σύμφωνα με την Μάριον Κούπμανς, επικεφαλής του τμήματος επιστήμης ιολογίας του Erasmus MC «είμαι απογοητευμένη πως παρά την τριετία της πανδημίας, η Ε.Ε. δεν έχει δημιουργήσει μία κοινή γραμμή αντιμετώπισης του προβλήματος».

Ιδού οι λόγοι της αποτυχημένης, μέχρι τώρα, προσπάθειας της E.E., σύμφωνα με το Politico:

Τα μέτρα

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θέσει σε εφαρμογή νέους ελέγχους για τους επισκέπτες από την Κίνα.

Η Ιταλία προχωρά σε τεστ και επιβάλλει καραντίνα σε όσους βρεθούν θετικοί σε κορωνοϊό.

Η Ισπανία, από την πλευρά της, έχει προχωρήσει σε ελέγχους και ζητά πιστοποιητικά πρόσφατης νόσησης ή εμβολιασμού.

Η Γαλλία ζητά αρνητικά τεστ από όσους επισκέπτες καταφθάνουν στη χώρα από την Κίνα ενώ επιβάλλει μάσκες και τεστ PCR σε όλους τους επιβάτες.

Η Σουηδία έχει ανακοινώσει σχέδια για την επιβολή ελέγχων στα αεροδρόμια από όσους καταφθάνουν από την ασιατική χώρα.

Η Βρετανία ανακοίνωσε πως ζητά αρνητικά τεστ από τους Κινέζους επιβάτες πριν την αναχώρησή τους ενώ τόνισε πως θα κάνει τεστ για κορωνοϊό στους επισκέπτες.

Το Βέλγιο προχωρά με μία ιδιαίτερη στρατηγική, με ελέγχους στα λύματα των αεροσκαφών δύο φορές την εβδομάδα έτσι ώστε να ανακαλύψει τυχόν νέες μεταλλάξεις. Τα πάντα, όμως, ενδέχεται να αλλάξουν μετά από τη συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ.

Διαφορές στους ελέγχους

Οι διαφορές στους ελέγχους οφείλονται σε πληθώρα παραγόντων όπως οι προηγούμενες εμπειρίες με τον κορωνοϊό, ο φόβος των νέων μεταλλάξεων, οι ανησυχίες όσον αφορά τη μυστικότητα της Κίνας και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Η Ιταλία, για παράδειγμα, εύλογα θέλει να αποφύγει την δραματική κατάσταση των εκατοντάδων χιλιάδων θανάτων και εκατομμυρίων κρουσμάτων που βίωσε το 2020, σύμφωνα με το στέλεχος του European Policy Centre think tank, Ελίζαμπεθ Κούιπερ. 

Η Γαλλία, από την πλευρά της, αναζητά νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού και έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων λόγω της έλλειψης δεδομένων όσον αφορά τα πραγματικά κρούσματα στην Κίνα.

Παρόμοια είναι και η προσέγγιση της Βρετανίας η οποία ξεκαθάρισε πως δεν εμπιστεύεται τα επίσημα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης.

Η Αυστρία η οποία μέχρι τώρα δεν έχει παρασυρθεί σε λήψη νέων αυστηρών μέτρων, τονίζει πως το «άνοιγμα» της οικονομίας της Κίνας αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό οικονομικό παράγοντα όσον αφορά τις επερχόμενες τουριστικές σεζόν.

Συνεργασία

Ένα από τα σημαντικότερα «μαθήματα» της πανδημίας ήταν η ανάγκη διεθνούς συνεργασίας έναντι στην παγκόσμια υγειονομική απειλή. Παρά τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, οι σπασμωδικές κινήσεις ορισμένων κρατών-μελών υποδεικνύουν την ασυμμετρία των απόψεων στην Ε.Ε., σύμφωνα με το στέλεχος της European Public Health Alliance, Πωλ Μπέλτσερ. 

Αυτού του είδους η αποδιοργανωμένη αντίδραση έχει εγείρει ερωτήματα σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά πλάνα αντιμετώπισης της πανδημίας, μέρος των οποίων είναι η Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) και η οποία -όμως- εξαρτάται από τις αποφάσεις της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κούιπερ «εάν η HERA αποτελούσε μία ανεξάρτητη αρχή, η Ε.Ε. θα είχε μία πιο οργανωμένη και δυναμικότερη στάση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της επιβολής ελέγχων στους Κινέζους επισκέπτες. Χωρίς αυτή, κάθε κράτος-μέλος λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις όπως τις συμφέρει».

Επιστημονικά δεδομένα

Οι εκκλήσεις για περισσότερη διαφάνεια των επίσημων κινεζικών δεδομένων δεν αποτελούν κάτι το πρωτάκουστο. Ακόμα και ο ΠΟΥ ο οποίος έπαιξε διχαστικό ρόλο στις αρχές της πανδημίας έχει κάνει εκκλήσεις για αυξημένη παροχή δεδομένων εκ μέρους της ασιατικής χώρας.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς τόνισε, από την πλευρά του, πως ο ΠΟΥ χρειάζεται περισσότερα δεδομένα έτσι ώστε να κρίνει την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας του London School of Hygiene and Tropical Medicine, Ντέιβιντ Χέιμαν, «η Κίνα μοιράζεται, μεν, τα γενετικά δεδομένα με τη διεθνή βάση δεδομένων GISAID αλλά δεν δημοσιεύει τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία θα βοηθήσουν στην εκτίμηση της μεταδοτικότητας και του ιικού φορτίου της νόσου, κάτι που μας αφήνει με πολλά ερωτήματα».

Η Κίνα, από την πλευρά της, φαίνεται πως δεν είναι ευχαριστημένη με την παγκόσμια αντίδραση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των κινεζικών αρχών «ορισμένες χώρες έχουν στοχοποιήσει τους Κινέζους επιβάτες, κάτι το οποίο δεν έχει επιστημονική βάση».

Σύμφωνα με τον επικεφαλή του τμήματος ερευνών ιών του βελγικού Institute for Public and Animal Health, Στίβεν Βαν Γκούχτ, «δεν υπάρχει κάποια κοινή γραμμή αντιμετώπισης, είτε αυτή πρόκειται για τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες είτε όχι. Η τρέχουσα διαφωνία δεν οφείλεται μόνο σε επιστημονικά αλλά και σε πολιτικά δεδομένα».

Ένας από τους κύριους φόβους των επιστημόνων είναι η δημιουργία νέων μεταλλάξεων. Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει και ο ιολόγος Τομ Πίκοκ του Imperial College London «οι μεταλλάξεις της Κίνας έχουν ήδη κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο και δεν πρόκειται να δημιουργήσουν νέα κύματα πανδημίας», κάτι που υποστηρίζουν και τα πρώτα δεδομένα από τους Κινέζους επισκέπτες που κατέφθασαν στην Ιταλία.

Εάν, όμως, υπάρξει μία νέα μετάλλαξη, οι έλεγχοι στα αεροδρόμια δε θα σταματήσουν τη μετάδοσή του διεθνώς, αφού όπως φάνηκε και στο παρελθόν τα μέτρα τέτοιου είδους δεν είναι αποτελεσματικά.

Διαβάστε ακόμη

Η Amazon ανακοίνωσε 18.000 απολύσεις – Περικοπές και στην Ευρώπη

Πάει για καλοκαίρι η διασύνδεση ταμειακών με τα POS και την εφορία

Grivalia: Αυτό είναι το 5στερο «πράσινο» project των €280 εκατ. στους Πεταλιούς – Στόχος το 2025 για την α’ φάση