Στην τελική ευθεία βρίσκεται η μεταβίβαση αποθεματικών 5 δισ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε μια κίνηση που είχε συμφωνηθεί το 2022, με στόχο την στήριξη της τουρκικής οικονομίας. 

H χείρα βοηθείας από το πλούσιο αραβικό κράτος έρχεται σε μια χρονική συγκυρία, στην οποία η γειτονική χώρα επιχειρεί να διατηρήσει την αξία του εγχώριου νομίσματος και να τονώσει την ανάπτυξη, εν όψει των κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών του Μαΐου.  

Ταυτόχρονα, ακολουθεί το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου στα σύνορα Τουρκίας – Συρία, με την Παγκόσμια Τράπεζα να υπολογίζει τις ζημιές σε περισσότερα από 34 δισ. δολάρια.  

«Η κίνηση αποτελεί μια ένδειξη της δέσμευσης της Σαουδικής Αραβίας να στηρίξει τις προσπάθειες της Τουρκίας για ενδυνάμωση της οικονομίας της» ανέφερε το κρατικό ταμείο ανάπτυξης του αραβικού βασιλείου. 

Οι δύο χώρες είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τη μεταφορά των αποθεματικών στα τέλη του 2022, σε μια προσπάθεια εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, αλλά και της ευρύτερης στροφής της Άγκυρας προς τις αραβικές χώρες.  

Δεν είναι τυχαίο ότι Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα να διπλασιάσουν τις εμπορικές σχέσεις (στα 45 δισ. δολάρια) μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. 

Διαβάστε ακόμα:

Eκλογές τον Μάιο, μέτρα και διαχείριση στην (διακομματική) οργή και τα δυο deal της εβδομάδας

Πόσο κοστίζει τώρα η ενοικίαση διαμερίσματος στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας

Η Ελληνίδα που μιλά σε όλον τον κόσμο για την αρχιτεκτονική μεταμόρφωση της Αθήνας