Κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 22/5 το νέο χαρτονόμισμα των 2.000 πέσο, το τραπεζογραμμάτιο με την μεγαλύτερη ονομαστική αξία στην Αργεντινή, το οποίο λόγω της ραγδαίας υποτίμησης του εθνικού νομίσματος αξίζει 8,50 δολάρια – με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία – και στην παράλληλη αγορά αντιστοιχεί σε μόλις 4 δολάρια (3,70 ευρώ).

Το αργεντίνικο πέσο έχει χάσει φέτος περίπου το 1/4 της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου, παρά τα αυστηρά capital controls που επιβραδύνουν τον κατήφορό του. Οι περισσότεροι Αργεντινοί αγοράζουν δολάρια σε ανεπίσημες αγορές, όπου η ισοτιμία διαμορφώνεται σε 480 πέσο ανά δολάριο (έναντι 235 βάσει της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας).

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στον κόσμο. Επί του παρόντος βρίσκεται στο 109% σε ετήσια βάση, αλλά προβλέπεται να ανέλθει στο 130% μέχρι το τέλος του έτους. Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αύξησε πρόσφατα το επιτόκιο της στο 97%.

Καθώς περίπου οι μισές εμπορικές συναλλαγές στην Αργεντινή εξακολουθούν να γίνονται με μετρητά, η κυκλοφορία του νέου χαρτονομίσματος θα διευκολύνει τις τράπεζες που αντιμετώπιζαν έλλειψη χώρου, αλλά και τους τουρίστες που κυκλοφορούσαν με «φουσκωμένες τσέπες» για να κάνουν τα ψώνια τους.

«Το νέο τραπεζογραμμάτιο θα βελτιώσει τη λειτουργία των ΑΤΜ και θα βελτιστοποιήσει τις συναλλαγές με μετρητά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής. Μέχρι σήμερα, το τραπεζογραμμάτιο με τη μεγαλύτερη ονομαστική αξία ήταν εκείνο των 1.000 πέσο.

Διαβάστε ακόμη 

Τσίπρας: Οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα των εκλογών – Δεν παρέλαβα τη διερευνητική (vids) 

Ίδρυμα Αντενάουερ: Oι τρεις λόγοι που συντέλεσαν στην εκλογική επιτυχία Mητσοτάκη 

Εκλογές 2023: Το στοίχημα των ψήφων και οι περιοδείες Μητσοτάκη στον δρόμο για την 25η Ιουνίου