Η Αργεντινή βυθίζεται στη δίνη του πληθωρισμού, που αναμένεται να σπάσει το φράγμα του 100% σε ετήσια βάση, όταν οι αρχές ανακοινώσουν τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο πληθωρισμός θα ανέλθει σε τριψήφιο νούμερο ύστερα από την κρίση του 1991.
Η συνταξιούχος Ιρένε Ντεβίτα γνωρίζει από πρώτο χέρι τον αντίκτυπο: μια σχεδόν άδεια τσάντα για ψώνια και λιγότερο φαγητό στο τραπέζι. Σε μια λαϊκή αγορά του Σαν Φερνάντο, στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες, η 74χρονη μετρούσε προσεκτικά τα ψώνια της, κάνοντας σύγκριση τιμών, που αλλάζουν κάθε εβδομάδα λόγω του πληθωρισμού, ο οποίος σε μηνιαία βάση τρέχει με 6%- ένας από τους υψηλότερους παγκοσμίως.
«Τις προάλλες ήρθα και ζήτησα τρία μανταρίνια, δύο πορτοκάλια, δύο μπανάνες και μισό κιλό ντομάτες. Όταν (ο υπάλληλος) μου είπε ότι κοστίζει 650 πέσος (3 ευρώ), του είπα να τα βγάλει όλα έξω και να αφήσει μόνο τις ντομάτες, γιατί δεν είχα αρκετά χρήματα», αφηγείται. «Δεν υπάρχουν χρήματα, ο κόσμος δεν έχει τίποτα, επομένως πώς να ψωνίσει;»
Η κυβέρνηση της Αργεντινής επιχείρησε μάταια να συγκρατήσει τις αυξανόμενες τιμές, οι οποίες εξάλειψαν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και τις αποταμιεύσεις τους, συρρίκνωσαν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και περιόρισαν τις πιθανότητες του κυβερνώντος κόμματος να διατηρηθεί στην εξουσία στις προσεχείς εκλογές.
Ο πληθωρισμός μονοπωλεί τις συζητήσεις, προκαλεί απογοήτευση και οργή στον λαό, καθώς οι μισθοί συχνά υπολείπονται του κόστους των αγαθών, παρά τα κυβερνητικά μέτρα για επιβολή πλαφόν στις τιμές και περιορισμών στις εξαγωγές σιτηρών προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια αγορά.
Η 50χρονη Πατρίσια Κιρόγα λέει ότι ένας πληθωρισμός της τάξης του 100% είναι αβάσταχτος, καθώς περιμένει υπομονετικά στην ουρά για να κάνει τα ψώνια της. «Έχω κουραστεί από όλα αυτά… από τους πολιτικούς που τσακώνονται, την ώρα που ο κόσμος πεθαίνει από την πείνα», λέει στο πρακτορείο Reuters. «Δεν πάει άλλο», τονίζει απεγνωσμένα.
Διαβάστε ακόμη