Την ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway, απέστειλε χθες Σάββατο ο μεγιστάνας των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ.

Στην επιστολή του, ο διάσημος επενδυτής και ιδρυτής της εταιρείας Berkshire Hathaway, μεταξύ άλλων, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη φρενίτιδα γύρω από τις μετοχές πρόσκαιρης μανίας, εκτιμώντας ότι αργά ή γρήγορα χάνουν την αξία τους.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής αναφέρθηκε επίσης στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς ομολόγων, στο κόστος των συναλλαγών αλλά και στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Για την οικονομία των ΗΠΑ

Άνιση και συχνά αποθαρρυντική χαρακτήρισε ο «γκουρού» των επενδύσεων την κατάσταση στις ΗΠΑ, αλλά γενικότερα εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος.

«Έχουμε προχωρήσει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», αναφέρει ο Μπάφετ, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ποτέ μην ποντάρετε εναντίον της Αμερικής».

Εξάλλου για την οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, είπε πως είναι ιδιαίτερα καλή παρά τα προβλήματα που παρατηρούνται.

Ο «σοφός της Όμαχα» αστειεύτηκε επίσης για την ηλικία του (είναι 90 χρονών) παραδέχτηκε ότι είχε δώσει παραπάνω χρήματα για την εξαγορά της εταιρείας παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού Precision Castparts το 2016.

Το businessinsider συνοψίζει τις 10 «ατάκες» του επενδυτή που ξεχώρισαν στην επιστολή του προς τους μετόχους:

1) Η εξαγορά της Precision Castparts πόρρω απέχει από το πρώτο μου σφάλμα. Αλλά είναι μεγάλο».

2) Οι επενδυτικές ψευδαισθήσεις μπορούν να συνεχιστούν για ένα σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Wall Street λατρεύει τα ποσά που προέρχονται από τις σημαντικές συμφωνίες και ο Τύπος αγαπά τις ιστορίες που φέρνουν διαφήμιση. Ως ένα σημείο, η άνοδος της αξίας μιας προωθημένης μετοχής μπορεί να αποτελέσει «απόδειξη» ότι η ψευδαίσθηση γίνεται πραγματικότητα. Τελικά, το πάρτι τελειώνει και πολλοί επιχειρηματίες «βασιλιάδες» μένουν «γυμνοί».

3) «Σε αντίθεση με το σύστημα βαθμολόγησης που χρησιμοποιείται σε διαγωνισμούς κατάδυσης, στις επιχειρήσεις δεν σας απονέμονται πόντοι με βάση τον ‘’βαθμό δυσκολίας’’. Επιπλέον, όπως προειδοποίησε ο Ρόναλντ Ρέιγκαν: «Λέγεται ότι η σκληρή δουλειά δεν σκότωσε ποτέ κανέναν, αλλά εγώ λέω γιατί να το ρισκάρετε;»

4) «Η αγορά ομολόγων δεν είναι κατάλληλη για επενδύσεις αυτήν τη χρονική περίοδο. Οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος παγκοσμίως – είτε πρόκειται για συνταξιοδοτικά ταμεία, είτε για ασφαλιστικές εταιρείες – αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό μέλλον».

5) Από τη γέννηση του κράτους μας, άνθρωποι με μια ιδέα, μία φιλοδοξία, και συχνά με μόνο ένα μικρό κεφάλαιο έχουν πετύχει περισσότερα απ’ όσα ονειρεύονταν δημιουργώντας κάτι νέο ή βελτιώνοντας την εμπειρία του πελάτη με κάτι παλιό.

6) Στα 232 χρόνια της ύπαρξής τους, οι ΗΠΑ αποτελούσαν το απόλυτο πρότυπο για την απελευθέρωση του ανθρώπου. Παρά τις σοβαρές υφέσεις, η οικονομική πρόοδος της χώρας μας ήταν εκπληκτική.

7. «Η Ρόουζ Μπλάμκιν εργαζόταν καθημερινά μέχρι την ηλικία των 103 ετών – μια εντελώς πρόωρη ηλικία συνταξιοδότησης- όπως εκτιμούμε ο Τσάρλι κι εγώ. Η Ρόουζ Μπλάμκιν πούλησε το 1983 την εταιρεία της στον Μπάφετ και στον συνεργάτη του (97 ετών σήμερα) Τσάρλι Μάνγκερ.

8. Στην Berkshire, σερβίρουμε χάμπουργκερ και Coca-Cola εδώ και 56 χρόνια. Λατρεύουμε την πελατεία που έχει προσελκύσει αυτό το «μενού» – αναφερόμενος στη συμβουλή του επενδυτή Φίλιπ Φίσερ στις εταιρείες να είναι συνεπείς στις δράσεις τους και στην επικοινωνία τους εάν θέλουν να προσελκύσουν συγκεκριμένο είδος μετόχων. Ο Φίσερ συνέκρινε τη στρατηγική που επιλέγουν οι εταιρείας με τα εστιατόρια που είτε σερβίρουν χάμπουργκερ και αναψυκτικό είτε γαλλική κουζίνα με εξωτικά κρασιά, αλλά όχι και τα δύο
μαζί.

9. Οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού διαθέτουν μεγάλη ποικιλία επιλογών σε μετοχές που ταιριάζουν στα γούστα τους. Θα βρουν διευθύνοντες συμβούλους και γκουρού της αγοράς με δελεαστικές ιδέες.

10. Οι επενδυτές δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι τα έξοδά τους είναι έσοδα για τη Wall Street. και οι χρηματιστές δεν για «ψίχουλα».

Διαβάστε ακόμη:

Χρίστος Δήμας: Έρχεται το «Θώραξ» για να αντιμετωπίσει «δύσκολα» γεγονότα στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων: Πότε λήγει η προθεσμία για αιτήσεις

Χρίστος Δήμας: Έρχεται το «Θώραξ» για να αντιμετωπίσει «δύσκολα» γεγονότα στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο