Διεθνή

Μπιλ Γκέιτς: Το βιβλίο που συστήνει ανεπιφύλακτα – Τι έμαθε, ποιες συμβουλές δίνει

  • newsroom


Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, δημοσίευσε την - καθιερωμένη πλέον - λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε και μας προτείνει να διαβάσουμε αυτό το καλοκαίρι

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, δημοσίευσε την – καθιερωμένη πλέον – λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε και μας προτείνει να διαβάσουμε αυτό το καλοκαίρι. Η φετινή λίστα μάλιστα έχει συγκεκριμένο θέμα: «Η περίπλοκη σχέση μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης»

Ένα από αυτά τα βιβλία που μας προτείνει λοιπόν, το «Lights Out: Pride, Delusion, and the Fall of General Electric» έχει κεντρίσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των αναγνωστών αφού περιγράφει αναλυτικά την πορεία της General Electric, απ΄ την ακμή στην παρακμή. «Η General Electric είναι μια μυθική εταιρεία», γράφει ο Γκέιτς. «Όταν η GE άρχισε να χρησιμοποιεί το λογισμικό της Microsoft τον πρώτο καιρό, αυτό μας έδωσε μια τεράστια ώθηση στην αγορά».

«Ένα από τα φαινομενικά μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της εν λόγω εταιρείας όμως, αποδείχτηκε τελικά μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες της», υποστηρίζει ο Γκέιτς. «Για πολλά χρόνια, οι επενδυτές αγαπούσαν την μετοχή της GE. Αυτό όμως, συνέβαινε καθώς η ομάδα management της εταιρείας μαγείρευε τους αριθμούς» αποκαλύπτει.

Όπως αποδεικνύεται περίτρανα η κουλτούρα «κέρδη με κάθε κόστος» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα «θέατρο επιτυχίας» και μια «φούσκα που αργά ή γρήγορα θα σκάσει» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος σύμφωνα με το BusinessInsider. «Μερικές φορές, ήταν λίγο δύσκολο για μένα, ως πρώην διευθύνων σύμβουλος, να διαβάσω τόσο σκληρή κριτική για τους συναδέλφους. Αλλά κέρδισα πολλά διαβάζοντας αυτό το βιβλίο». 

Να τι έμαθε:

Μην είστε υπεραισιόδοξοι – Κρατήστε μικρό καλάθι

Η GE πάντα ξεπερνούσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street στα τριμηνιαία ή ετήσια αποτελέσματά της. Αλλά αυτό που συνέβαινε στην πραγματικότητα, ήταν ότι εξυπηρετούσε απλώς τους επενδυτές και τις επιδόσεις του χρηματιστηρίου. Το γεγονός αυτό όμως, δεν αποδεικνύει στην πράξη ότι όλα «δουλεύουν ρολόι».

Μια εταιρεία μπορεί να έχει αρκετά μεγάλο κύκλο εργασιών, αλλά εάν οι αποδόσεις τις είναι χαμηλότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών, τότε οι τελευταίοι θα δημοσιεύσουν αρνητικά σχόλια και οι τιμές των μετοχών μπορεί να επηρεαστούν και αυτές αρνητικά σημειώνοντας αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα, υπάρχει και η περίπτωση μια εταιρεία να καταγράψει τεράστιες απώλειες, αλλά αν τα πάει καλύτερα από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές αυτό δημιουργεί ένα θετικό κλίμα στις αγορές και η τιμή της μετοχής της μπορεί ανά πάσα στιγμή να αυξηθεί.

Το “Lights Out” περιγράφει ορισμένες αμφισβητήσιμες μεθόδους που χρησιμοποίησε η GE για να φτάσει στους αριθμούς που έκρινε ότι έπρεπε, υποστηρίζει ο Γκέιτς. Και η αναζήτηση αυτού του βραχυπρόθεσμου κέρδους εξασθένησε την εταιρεία.

Μην ακούτε μόνο τα καλά λόγια των γύρω σας

«Σε πολλές εταιρείες, τα κακά νέα ταξιδεύουν πολύ αργά, ενώ τα καλά νέα ταξιδεύουν γρήγορα» , δήλωσε ο Γκέιτς. Ο δισεκατομμυριούχος υποστηρίζει ότι αγωνίζεται για να μην συμβαίνει ακριβώς αυτό στη δική του εταιρεία, τη Microsoft. Αυτό ήταν ακόμη ένα μεγάλο λάθος της General Electric. Οι επενδυτές είχαν πλήρη εμπιστοσύνη στην εταιρεία, αλλά αυτή η εμπιστοσύνη δεν πρέπει ποτέ να μεταφερθεί στους ίδιους τους ηγέτες.

Μην παραμυθιάζετε τον εαυτό σας και σίγουρα μην ξεγελάτε την ομάδα σας

Δυστυχώς, όμως αυτό συνέβη. «Η GE έπεισε με επιτυχία τους ανθρώπους ότι οι γενικοί της θα μπορούσαν να αποφύγουν τις παγίδες μέσα στις οποίες είχαν πέσει ακόμη και τεράστιοι όμιλοι στο παρελθόν. Στην πράξη όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και αποδείχτηκε πως δεν γνώριζαν ούτε αυτοί πως να αντιμετωπίσουν ορισμένες καταστάσεις». 

Εάν οι πελάτες και οι συνεργάτες πιστεύουν ότι η εταιρεία σας είναι η καλύτερη, θα την εμπιστευθούν. Αλλά όταν ένας ηγέτης παρασυρθεί και κάνει το λάθος να πιστέψει και αυτός το ίδιο σταματώντας πλέον να ανησυχεί και να κάνει αυτοκριτική τότε έχει χάσει το παιχνίδι. 

Διαβάστε ακόμη:

Ορυχεία – ζόμπι «ανασταίνονται» λόγω των υψηλών τιμών των μετάλλων

Κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί: Πότε γίνονται κατασχέσεις ακόμα και αν δεν χρωστάτε πουθενά

Επέκταση 100 εκατ. στο τουριστικό project του B. Mπορίσοφ στην Κρήτη – Εντός Ιουλίου ο φάκελος στο Enterprise Greece