Τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια έχει συγκεντρώσει ο Bill Gates από αμερικανικούς κολοσσούς για τη χρηματοδότηση του Breakthrough Energy Catalyst, του πρότζεκτ που έχει ξεκινήσει ο μη κερδοσκοπικός οραγανισμός Breakthrough Energy Ventures, τον οποίο ίδρυσε ο Γκέιτς το 2016 με σκοπό την ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα (20.09.2021) η Breakthrough Energy, έχει ήδη εξασφαλίσει επενδύσεις από κορυφαίες εταιρείες όπως οι BlackRock, General Motors, American Airlines, Microsoft, αλλά και από την Bank of America.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η BlackRock προχώρησε στη δωρεά 100 εκατ. δολαρίων μέσω του ιδρύματός της για διάστημα πέντε ετών, ενώ αντίστοιχα ποσά έχουν δεσμεύσει και οι Microsoft, American Airlines και Arcelor Mittal.

Οι υπόλοιπες εταιρείες δεν έχουν ανακοινώσει τα ποσά που θα διαθέσουν για αυτόν τον σκοπό.

«Αυτό δεν το κάνουμε για να βγάλουμε χρήματα», είπε ο CEO της BlackRock, Larry Fink, σε κοινή συνέντευξη που έδωσε με τον Bill Gates στην τηλεόραση του Bloomberg. «Το κάνουμε για να καλλιεργήσουμε αυτές τις ιδέες, να ενισχύσουμε την επιτάχυνσή τους».

Σύμφωνα με το CNBC, η Breakthrough Energy ανακοίνωσε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για το πρόγραμμα Breakthrough Energy Catalyst, που ξεκίνησε μέσα στο 2021 με σκοπό τη χρηματοδότηση, την παραγωγή και την αγορά νέων λύσεων που θα συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Σε ανακοίνωσή του, ο Bill Gates ανέφερε ότι για να αποφύγει ο κόσμος μια κλιματική καταστροφή, «απαιτείται μια νέα βιομηχανική επανάσταση».

Το πρότζεκτ Catalyst αρχικά θα εστιάσει σε τεχνολογίες δέσμευσης ρύπων από την ατμόσφαιρα, στο πράσινο υδρογόνο, στη μακροχρόνια αποθήκευση ενέργειας, καθώς και στην ανάπτυξη βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων.

«Η μισή τεχνολογία που χρειάζεται για να έχουμε μηδενικές εκπομπές είτε δεν υπάρχει ακόμη, είτε είναι πολύ ακριβή για τα περισσότερα μέρη του κόσμου», είπε ο ιδρυτής της Microsoft.

«Το πρόγραμμα Catalyst έχει σχεδιαστεί για να το αλλάξει αυτό, αλλά και για να προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να επενδύσουμε σε ένα μέλλον με ‘καθαρή’ τεχνολογία».

Διαβάστε ακόμη

Άνοιξε η πλατφόρμα για επανένταξη στις 100 – 120 δόσεις της εφορίας

Fitch: Γιατί είναι θετική στην αύξηση χρέους της ΕΕ

AUKUS: Η Γαλλία είχε υποψίες για την Αυστραλία από τον Αύγουστο