Την Τουρκία και την Ελλάδα θα επισκεφθεί μέσα στον Φεβρουάριο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, σε ένα ταξίδι που εκ των πραγμάτων λαμβάνει τον χαρακτήρα άτυπης διαμεσολάβησης προκειμένου η Ουάσινγκτον να… πειθαναγκάσει την Αγκυρα και την Αθήνα να δεσμευτούν σε έναν κώδικα συμπεριφοράς για τη δρομολόγηση της επίλυσης των διαφορών τους μέσω του διαλόγου.

Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όξυνση που επί του παρόντος περιορίζεται σε προφορικές απειλές, προβληματίζει την αμερικανική πλευρά διότι συνεχίζεται για δέκατο μήνα και η ομίχλη δεν κατακάθεται σε μια χρονικά ευαίσθητη φάση, όπου οι δύο χώρες -και η Κυπριακή Δημοκρατία- βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.

«Δεν είναι θέμα προθέσεων και σχεδιασμού της τουρκικής ή της ελληνικής κυβέρνησης», εξηγεί διπλωματικός παράγοντας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο υποτιθέμενου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και συμπληρώνει: «Τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν από ένα απρόβλεπτο περιστατικό στη θάλασσα ή στον αέρα, πολύ περισσότερο που τα μαχητικά αεροσκάφη που καθημερινώς διασταυρώνονται στο Αιγαίο τα χειρίζονται νέα παιδιά κάτω των 30 ετών». Η πιθανότητα του ατυχήματος είναι υπαρκτή, όπως έδειξε και η παρ’ ολίγον εμπλοκή μεταξύ ενός πλωτού του ελληνικού Λιμενικού και τουλάχιστον τριών ταχέων σκαφών της τουρκικής Ακτοφυλακής, την παραμονή των Θεοφανίων στο Φαρμακονήσι.

Ο επικεφαλής του State Department αναμένεται στην Ευρώπη μετά τις 17 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι ο Αντονι Μπλίνκεν είναι πιθανόν να επισκεφθεί πρώτα το Βερολίνο για συνομιλίες με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Επόμενος σταθμός στην περιοδεία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να είναι η Αγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικός σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών θα είναι η Αθήνα, όπου ο κ. Μπλίνκεν στις 20 ή στις 21 Φεβρουαρίου πρόκειται να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια. Το ίδιο διήμερο αναμένεται να διεξαχθεί και η σύνοδος των τριών συμμάχων χωρών Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδος με τη συμμετοχή και των Ηνωμένων Πολιτειών υπό το σχήμα 3+1, σχετικά με ενεργειακά θέματα, εμπορικές συναλλαγές, αλλά και αναφορικά με τη στρατιωτική συνεργασία των συμμετεχουσών χωρών. Εάν επιβεβαιωθεί, η επίσκεψη του Αντονι Μπλίνκεν στο τρίγωνο Βερολίνο – Αγκυρα – Αθήνα θα δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα μιας διαμεσολαβητικής προσπάθειας της Ουάσινγκτον.

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr