Στη δήλωση ότι «η Τουρκία αποσταθεροποιεί τη συμμαχία» του ΝΑΤΟ προχώρησε νωρίτερα ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, εξαπολύοντας μύδρους κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τις τουρκικές εκλογές, ο Τζον Μπόλτον τόνισε ότι οι ΗΠΑ οφείλει να αναβάλει οποιεσδήποτε σημαντικές αποφάσεις για θέματα όπως η πώληση των F-16, για μετά τις τουρκικές εκλογές.

«Πιστεύω ότι η Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν σίγουρα αποσταθεροποιεί τη συμμαχία. Και υπάρχει μια μακρά λίστα με κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν, ξεκινώντας κατά την άποψή μου με την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Οι S-400 εξουδετερώνουν τα άλλα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ. Αδρανοποιούν την ικανότητα των F-35 να είναι αόρατα, μέρος του οποίου είχαμε στην πραγματικότητα συμφωνήσει ότι θα κατασκευάσει η Τουρκία», είπε ο Τζον Μπόλτον.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και τις ευθείες απειλές της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας, ο Τζον Μπόλτον είπε: «Αυτή είναι δυστυχώς μια συμπεριφορά που έχουμε δει στο παρελθόν από την Τουρκία. Είναι πολύ χειρότερα, πιστεύω, υπό τον Ερντογάν από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν διαφωνίες μεταξύ τους για κάποια θέματα, αλλά είναι ασυνεπές με το να είσαι σωστό μέλος της Συμμαχίας να απειλείς άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ».

Επίσης, ο Τζον Μπόλτον χαρακτήρισε απαράδεκτο το μπλοκάρισμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ επέκρινε την Τουρκία και για την παρεμπόδιση της αίτησης της Φινλανδίας, λέγοντας:

«Αν ο Ερντογάν προσπαθήσει να νοθεύσει τις εκλογές, τότε νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε την απομάκρυνση της Τουρκίας ή τουλάχιστον την αναστολή της ιδιότητας μέλους. Απλά, ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι».

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Ώθηση σε ανάπτυξη αλλά πληθωρισμό φέρνει το restard της Κίνας

Μπιλ Γκέιτς: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει δραματικά την ανθρωπότητα

Βρετανικές ιπποδρομίες: Τέλος εποχής για μια παράδοση δύο αιώνων