Mπαράζ επικρίσεων αντιμετωπίζει το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τους παγκόσμιους επενδυτές να το χαρακτηρίζουν ως «κατσικοχώρι» των αγορών που δεν καταφέρνει να προσελκύσει θελκτικές επιχειρήσεις του 21ου αιώνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Guardian.

Παρ’ όλα αυτά, το 2022 μπορεί να βελτιώσει την πληγείσα αυτή εικόνα του πάλαι ποτέ κραταιού χρηματιστηρίου, συμπεριλαμβάνοντας υπερσύγχρονες εταιρείες όπως η Oxford Nanopore και θέτοντας επί τάπητος νέους κανόνες.

Προς το παρόν, ο δείκτης των blue-chip εταιρειών FTSE 100 φαίνεται να έχει μείνει πίσω. Οι τεχνολογικές εταιρείες αποτελούν μόλις το 2% της λονδρέζικης αγοράς, σε σχέση με το 20% στις λοιπές αγορές του πλανήτη. 

«Το Λονδίνο υστερεί τα μάλα σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές οι οποίες προσελκύουν επιχειρήσεις με τεράστιες αξιολογήσεις», αναφέρει ο Simon French, επικεφαλής αναλυτής της Panmure Gordon. «Οποιοσδήποτε επενδυτής θέλει να επενδύσει στην ανάπτυξη δεν έχει πολλές επιλογές στη δημόσια αγορά της Βρετανίας», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Δεινόσαυροι

Σύμφωνα με τον Paul Marshall, επικεφαλής του hedge fund Marshall Wace, το City του Λονδίνου «κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα Jurassic Park γεμάτο δεινόσαυρους που αρκούνται στη συλλογή παραγώγων από παλαιάς κοπής επιχειρήσεις χωρίς να προωθούν την καινοτομία».

Για τον James Anderson, στέλεχος της Scottish Mortgage Investment Trust – Baillie Gifford, και έναν εκ των πρώτων επενδυτών στις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Tesla, ο FTSE 100 μοιάζει με αγορά του 19ου αιώνα, γεμάτη με τράπεζες και εταιρείες πετρελαίου, χωρίς καμία καινοτομία

Το Λονδίνο φαίνεται να προσπαθεί να αλλάξει αυτή την εικόνα του, προωθώντας επιχειρήσεις όπως οι Oxford Nanopore, Deliveroo και Darktrace. Το 2021 οι νέες εταιρείες που εισήλθαν στο London Stock Exchange άγγιξαν τις 122 και συγκέντρωσαν ΙΡΟs αξίας 16,8 δισ στερλίνων. Το όλο πείραμα, όμως, είχε και σκαμπανεβάσματα. Η μετοχή της Deliveroo κατέρρευσε κατά 30% μετά το ντεμπούτο του Μαρτίου και βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, ενώ η Darktrace αποβλήθηκε από τον FTSE 100. 

Σε αντίθετη μοίρα βρίσκονται εταιρείες όπως η Trustpilot, με κέρδη της τάξης του 25%. 

ESG και εξαγορές

Οι νέοι κανόνες για την είσοδο των εταιρειών στο χρηματιστήριο μπορεί να αυξήσουν την καινοτομία της αγοράς. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Marshall «το Λονδίνο έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει το επίκεντρο των εταιρειών που προσηλώνονται στην περιβαλλοντική και κοινωνική εταιρική διακυβέρνηση (ESG), των εταιρειών αναπτυσσόμενων αγορών και των digital assets. Οι asset managers θα πρέπει να παρακινηθούν ώστε να δημιουργήσουν μία κουλτούρα ανάπτυξης και καινοτομίας».

Η μετάβαση στο ESG είχε αποτελέσει αρχικά πρόβλημα για το Λονδίνο του οποίου η αγορά είναι γεμάτη με πετρελαϊκές. Το πραγματικό πρόβλημα του 2021, όμως, ήταν η απουσία προσέλκυσης νέων εταιρειών. 

Επιπροσθέτως, πολλές από τις εισηγμένες εταιρείες με χαμηλή αξιολόγηση έγιναν στόχος εξαγορών από τις αμερικανικές επενδυτικές. Παραδείγματα των εταιρειών αυτών είναι η Meggitt και η Blue Prism, ενώ αρκετά είναι τα ξένα funds που «γλυκοκοιτούν» την πασίγνωστη ΒΤ. 

Το ίδιο συνέβη και στην ΑRM, την οποία άρπαξε η SoftBank μετά την νομισματική κρίση της στερλίνας που δημιουργήθηκε λόγω του δημοψηφίσματος για το Brexit το 2016.

Προφανώς αυτός ο πυρετός εξαγορών ανησυχεί τους Βρετανούς πολιτικούς. Περίπου 130 βρετανικές εταιρείες τεχνολογίας εξαγοράστηκαν από αμερικανικές εταιρείες μέσα στο 2021. 

«Η παρούσα κατάσταση είναι εκ διαμέτρου αντίθετη στην προσπάθειά μας για τη μετατροπή της Βρετανίας σε μια τεχνολογική υπερδύναμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Tobias Ellwood στη Daily Telegraph.

Αντίθετη άποψη με τους προαναφερθέντες επενδυτές έχει ο David Miller, στέλεχος της Quilter Cheviot: «το Λονδίνο συνεχίζει και αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές, λόγω της ζώνης ώρας του, της γλώσσας του και των υποδομών του. Η πόλη ήταν πάντοτε ένα καλό μέρος για επενδύσεις».

O Μiller υποστηρίζει πως οποιοδήποτε εξισορροπημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο πρέπει να συμπεριλαμβάνει παράγωγα των «παλαιάς κοπής» επιχειρήσεων αυτών.

Η ΑJ Bell υπολογίζει πως ο FTSE 100 έχει πληρώσει παράγωγα 81,8 δισ στερλίνων το 2021, ποσό αυξημένο κατά 32% σε σχέση με το «πανδημικό» 2020. Οι εταιρείες με τα μεγαλύτερα κέρδη θα είναι οι Rio Tinto, BHP Group, Shell και BAT οι οποίες παραμένουν καλές επιλογές για επενδυτικά και συνταξιοδοτικά funds.

Το μέλλον

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο ο FTSE 100 μπορεί να βγει κερδισμένος από τα μέτρα χαλάρωσης που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οδηγώντας πολλές τράπεζες, εξορυκτικές, πετρελαϊκές και εταιρείες τουρισμού σε κέρδη.

Το Λονδίνο υστερεί, επίσης, και σε σχέση με το Άμστερνταμ στην προσέλκυση των λεγόμενων blank-cheque εταιρειών που έχουν γίνει ανάρπαστες στη Wall Street. Η πρώτη Λονδρέζικη SPAC ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου, τη στιγμή που το Άμστερνταμ ήδη είχε 13. 

Όσο για το μέλλον, τα χρηματιστήρια τέτοιου είδους μπορεί να ωθηθούν στην… εξαφάνιση. Η πρόσφατη ίδρυση της 24 Exchange, με έδρα τις Βερμούδες, αποτελεί πλατφόρμα ξένου συναλλάγματος και κρυπτονομισμάτων η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, κάτι ήδη εφικτό με τα κρυπτονομίσματα.

Αν και το 24ωρο αυτό φαινόμενο υπάρχει ήδη σε μία περιορισμένη μορφή λόγω της ύπαρξης πολλών «κεντρικών» αγορών όπως της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, της Ευρώπης και της Ασίας, αρκετές είναι οι μετοχές οι οποίες είναι διαθέσιμες μόνο σε μία ή δύο εξ αυτών χωρίς πραγματική 24ωρη πρόσβαση.

Διαβάστε ακόμη:

Αναζητούν προσωπικό και δεν βρίσκουν: 40.000 κενές θέσεις εργασίας πληροφορικάριων και τεχνιτών

Nέο πωλητήριο με χαμηλότερη τιμή στις αποθήκες της Notos Com στο Κρυονέρι

Η Εθνική Τράπεζα βγαίνει στις αγορές, ο Μυτιληναίος κέρδισε την Ιmerys, η United βγάζει ομόλογα και η TUI… πάει Ρόδο