Διεθνή

Βρετανία: Λουκέτο στην αλυσίδα BHS – Στον δρόμο 11.000 υπάλληλοι

  • newsroom


H απόφαση να ρευστοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του ελήφθη αφού δεν βρέθηκε αγοραστής.

Με την απώλεια 11.000 θέσεων εργασίας πέφτει η αυλαία για την ιστορική βρετανική αλυσίδα ρούχων BHS.

Ο βρετανικός όμιλος των πολυκαταστημάτων BHS θα διακόψει σταδιακά τη λειτουργία του μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η εταιρεία συμβούλων Duff & Phelps, ο δικαστικός διαχειριστής της επιχείρησης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η απόφαση να ρευστοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του ελήφθη αφού δεν βρέθηκε αγοραστής.

«Παρά τις σοβαρές προσπάθειες των διαχειριστών και της διοίκησης της BHS, δεν επετεύχθη η πώληση της εταιρείας. Ελήφθησαν πολλές προσφορές, καμία όμως δεν μπόρεσε να οδηγήσει σε ντιλ επειδή για να συνεχίσει να λειτουργεί η εταοιρεία απαιτούνταν κεφάλαια κίνησης», αναφέρει η ανακοίνωση της Duff & Phelps.

Τα 163 καταστήματα της αλυσίδας θα προχωρήσουν σε εκποίηση των εμπορευμάτων τους εντός των επόμενων εβδομάδων ενώ θα απολυθούν 8.000 εργαζόμενοι. Κινδυνεύουν επίσης οι θέσεις εργασίας άλλων 3.000 ανθρώπων, οι οποίοι είναι εξωτερικοί συνεργάτες του ομίλου που όμως σήμερα απασχολούνται στα καταστήματα BHS.

Η κατάρρευση της BHS προκάλεσε δημόσια κατακραυγή και οδήγησε σε κοινοβουλευτική έρευνα για το πώς οι οφειλές της εταιρείας σε συνταξιοδοτικά ταμεία εκτοξεύθηκαν σε 571 εκατ. στερλίνες.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, ο πρώην ιδιοκτήτης της αλυσίδας, Φίλιπ Γκριν, κράτησε μερίσματα 420 εκατ. στερλινών και μετά πούλησε την εταιρεία του για μια λίρα στον πρώην οδηγό αγώνων Ντομινίκ Τσαπέλ, ο οποίος, όπως απεδείχθη, δεν μπόρεσε να την κρατήσει όρθια.

Ο όμιλος είχε τεθεί υπό εκκαθάριση τον Απρίλιο από την ιδιοκτήτρια εταιρεία Retail Acquisitions.

Πρόκειται για το δεύτερο λουκέτο μεγάλης αλυσίδας λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία, μετά την ανακοίνωση ρευστοποίησης από την Austin Reed