Σχεδόν 200 εκατ. δολάρια κατάφεραν να υποκλέψουν χάκερς από το Nomad, ένα εργαλείο το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν κρυπτονομίσματα από το ένα blockchain στο άλλο, σε μία ακόμη ένδειξη των εγγενών αδυναμιών του αποκεντροποιημένου νομισματικού συστήματος.  

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πώς ακριβώς ενορχηστρώθηκε η επίθεση ή αν η Nomad σχεδιάζει να αποζημιώσει όσους χρήστες έχασαν τα κρυπτονομίσματά τους.  

Οι ειδικοί περιγράφουν το περιστατικό ως «free-for-all». Οποιοσδήποτε γνωρίζει για την επίθεση, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το κενό και να υφαρπάξει ένα μέρος των χρημάτων. Παρομοιάζει με μια ταμειακή μηχανή που εκτοξεύει χρήματα με το πάτημα ενός κουμπιού, εξηγεί χαρακτηριστικά το CNBC.  

«Χωρίς να χρειάζεται κάποια ειδική εμπειρία, οποιοσδήποτε χρήστης είχε τη δυνατότητα να αντιγράψει την συναλλαγή των χάκερς» συμπληρώνει ο Victor Young, ιδρυτής της crypto startup Analog. Ως αποτέλεσμα, το Nomad δέχθηκε ταυτόχρονα πολλαπλές επιθέσεις από διάφορους χρήστες. 

«Ήταν μία από τις πιο χαοτικές επιθέσεις που έχει ζήσει το Web3» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Sam Sun, αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας Paradigm.  

Το Nomad είναι γνωστό ως μια εταιρεία – γέφυρα, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάζουν κρυπτονομίσματα και πληροφορίες μεταξύ διαφορετικών δικτύων crypto.  

Μια σειρά από προβλήματα αλλά και ο «φτωχός» σχεδιασμός, έχουν επανειλημμένως καταστήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία ως στόχο χάκερς, οι οποίοι μόνο μέσα στο 2022 έχουν αφαιρέσαι περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.

Τον Απρίλιο, η αντίστοιχη πλατφόρμα Ronin απώλεσε 600 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα, με τις αμερικανικές αρχές να φωτογραφίζουν ως υπεύθυνο το κράτος της Βόρειας Κορέας. Λίγο αργότερα, η πλατφόρμα Harmony έχασε το ποσό των 100 εκατ. δολαρίων σε παρόμοια επίθεση. 

Διαβάστε επίσης:

Ο Ντογιάκος, τα λεφτά του Yale και του Prinston στα κόκκινα δάνεια, οι Δανοί με τους Στασινόπουλους και το σχέδιο του Ολλανδού

Τρία γραφήματα δείχνουν την άνευ προηγουμένου κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

«Κοσμικόν»: Το μυστικό πίσω από τα «γλυκά» κέρδη της γνωστής αλυσίδας (pics)