Η άνοδος του bitcoin , παρότι σήμερα η τιμή του υποχωρεί,  μπορεί να σηματοδοτήσει την ανάκαμψη για περισσότερα κρυπτονομίσματα εκτός του κορυφαίου token, ανατρέποντας ενδεχομένως την ελεύθερη πτώση στην ευρύτερη αγορά των crypto.

Από το 2020, το 72% των project κρυπτονομισμάτων έχουν σταματήσει, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Alphaquest και την Storible. Από τα πάνω από 12.000 project που ερευνήθηκαν, τα 8.854 βρέθηκαν να έχουν σταματήσει.

Το 2023 ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της περασμένης τετραετίας, καθώς οδήγησε στην παύση του 59,35% εκ των project κρυπτονομισμάτων. 

Σημειωτέον πως η κατάρρευση της FTX το 2022 προκάλεσε σημαντική εποπτεία του κλάδου από τις ρυθμιστικές αρχές, με την Alphaquest να υπολογίζει πως το 32% των project σταμάτησαν αμέσως μετά την κατάρρευση της εταιρείας του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ. 

Φέτος, όμως, τα πράγματα ενδέχεται να έχουν βελτιωθεί. Τα spot bitcoin ETFs, τα πρώτα του είδους τους στις ΗΠΑ, έχουν αναζωπυρώσει τον ενθουσιασμό για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Μετά το λανσάρισμά τους τον Ιανουάριο, το bitcoin πραγματοποίησε ένα ράλι ανόδου πάνω από 47%, καταγράφοντας αλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ που οδήγησαν την τιμή του έως τα 73.800 δολάρια.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις μιλούν για αύξηση του bitcoin στα 100.000 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Οι εκτιμήσεις αυτές οφείλονται στις περισσότερες αναμενόμενες εισροές σε spot bitcoin ETFs, στο επερχόμενο halving του bitcoin και τη μείωση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Standard Chartered, Τζεφ Κέντρικ, αυτό σημαίνει περισσότερο ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο στο σύνολό του.

«Η αύξηση της αξίας του bitcoin αποτελεί ‘παλίρροια’ για όλα τα κρυπτονομίσματα κατά κάποιον τρόπο», δήλωσε στο Business Insider, προσθέτοντας πως «με άλλα λόγια, φέρνει νέες εισροές μετρητών και νέους επενδυτές στον κλάδο, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο για οτιδήποτε σχετίζεται με τα κρυπτονομίσματα», συμπλήρωσε

Επιπλέον, η άνοδος του token προσφέρει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη για τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων. Αυτό συμβαίνει καθώς το bitcoin χρησιμοποιείται συχνά ως εγγύηση για τα margin calls στα χρηματιστήρια, σύμφωνα με τον αναλυτή της FxPro, Αλεξάντερ Κουπτσίκεβιτς.

«Το ενδιαφέρον για τα altcoins εντείνεται καθώς το bitcoin και τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα σκαρφαλώνουν όλο και περισσότερο σε νέα, ιστορικά υψηλά. Η ψυχολογία αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα σε αυτή την περίπτωση, καθώς μια μακρά περίοδος με ιστορικά υψηλά και ένα αρκετά δυναμικό περιουσιακό στοιχείο σε κάνει να αναζητάς νέες ιδέες και αυξάνει την όρεξή σου για ρίσκο», δήλωσε ο Κουπτσίκεβιτς.

Σύμφωνα με το στέλεχος της CoinFund, Σεθ Γκινς, οι επενδυτές πιθανότατα θα επικεντρωθούν σε έργα που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις βασικές επενδύσεις σε υποδομές, τη διασταύρωση της τεχνητής νοημοσύνης και των κρυπτονομισμάτων, τις εφαρμογές τυχερών παιχνιδιών και την αποκεντρωμένη φυσική υποδομή, για να αναφέρουμε μερικούς τομείς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, όταν η αγορά κρυπτονομισμάτων σημείωσε νέο ρεκόρ, η κεφαλαιοποίησή της έφτασε τα 2,58 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως σημείωσε ο Κουπτσίκεβιτς σε πρόσφατη έρευνά του, με τα περισσότερα κέρδη να επικεντρώνονται  στα altcoins. Το ethereum αυξήθηκε κατά 2,9%, ενώ το BNB και το dogecoin κατέγραψαν αύξηση έως και 7%.

Παρ’ όλα αυτά, το bitcoin θα παραμείνει πιθανότατα ο κορυφαίος πρωταγωνιστής (και οδηγός) της αγοράς μέχρι το τέλος του 2024. Στην πραγματικότητα, ο Κέντρικ υποστηρίζει ότι το μερίδιο του token στην αγορά θα μπορούσε να κινηθεί υψηλότερα, ανεβαίνοντας από το τρέχον 50% περίπου στο 55%-60% φέτος.

Διαβάστε ακόμη:

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ ψάχνει επενδυτές για να αγοράσει το TikTok

Πληροφορική: Η Entersoft και τα deals που «ξεκλειδώνουν» – Οι startups, το εξωτερικό και η κυβερνοασφάλεια (pics)

Χατζηδάκης στο Greece Talks: Έρχεται άμεσα νέα ρύθμιση για τη Golden Visa – Από Σεπτέμβριο η επανεξέταση των Airbnb

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ