Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευτούν στα 100 δολάρια ανά βαρέλι ή ακόμα περισσότερο μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για έναν διευρυμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν διαθέτει τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ. Οποιαδήποτε διαταραχή στην ικανότητά του να προμηθεύει τις παγκόσμιες αγορές θα μπορούσε να στείλει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, όπως δήλωσαν αναλυτές στο CNBC.

Οι αγορές θα παρακολουθούν επίσης στενά τις εξελίξεις και το πιθανό κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, του βασικού ναυτιλιακού κόμβου μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, μέσω του οποίου ρέει καθημερινά το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

«Οποιαδήποτε επίθεση στην παραγωγή πετρελαίου ή στις εγκαταστάσεις εξαγωγών στο Ιράν θα οδηγούσε την τιμή του Brent στα 100 δολάρια, ενώ το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ θα οδηγούσε σε τιμές της τάξης των 120 με 130 δολαρίων», δήλωσε ο Άντι Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.

Το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η χώρα εξαπέλυσε άμεση στρατιωτική επίθεση κατά του εβραϊκού κράτους.

Η «συντριπτική πλειοψηφία» των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), υποναύαρχο Ντάνιελ Χάγκαρι. O ίδιος ανέφερε ότι ένα 10χρονο κορίτσι «τραυματίστηκε σοβαρά από θραύσματα», αλλά τόνισε πως δεν υπήρξαν άλλες απώλειες.

Η επίθεση του Ιράν αποτελούσε αντίποινα για τον πρόσφατο βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό. Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βομβάρδισε μέρος του συγκροτήματος την 1η Απριλίου, σκοτώνοντας επτά Ιρανούς στρατιωτικούς, μεταξύ των οποίων τρεις ανώτερους διοικητές.

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι μετά την αεροπορική επίθεση, το «θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν». Προειδοποίησε ωστόσο ότι η απάντησή του θα είναι «σημαντικά πιο αυστηρή» σε περίπτωση που υπάρξουν περαιτέρω ισραηλινά αντίποινα.

Σε συνδυασμό με την πολυετή υποεπένδυση στην εξερεύνηση και ανάπτυξη πετρελαίου, οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις καθιστούν πιο ευάλωτες τις παγκόσμιες προμήθειες αργού, όπως δήλωσε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην εταιρεία επενδύσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου Bison Interests, Τζος Γιανγκ.

«Οι ανεπαρκείς επενδύσεις καθιστούν την προσφορά πιο εύθραυστη και αυξάνουν την πιθανότητα μιας απότομης αύξησης πολύ πάνω από τα 100 δολάρια, εάν διακοπεί η προσφορά», δήλωσε.

«Νομίζω ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν σε ιστορικά υψηλά σε αυτόν τον κύκλο, λόγω μιας δεκαετίας υποεπένδυσης στην εξερεύνηση και την ανάπτυξη», προσέθεσε, σύμφωνα με το CNBC.

Η αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει μια σημαντική μείωση της παραγωγής. Το ποσοστό μείωσης για μια συμβατική πετρελαιοπηγή κυμαίνεται στο περίπου 15%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι κεφαλαιακές δαπάνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σκαρφαλώσει υψηλότερα τους τελευταίους μήνες λόγω των εμπορικών διαταραχών και των καθυστερήσεων που προκαλούν οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Ιράν χρηματοδοτεί και υποστηρίζει ομάδες που αντιτίθενται στο Ισραήλ, όπως η παλαιστινιακή Χαμάς, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι Χούθι της Υεμένης και η συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα έχει συχνά αναφερθεί ως ένας «πόλεμος δι’ αντιπροσώπων» μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον βοήθησε «να καταρριφθούν σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι».

«Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι στις απειλές του Ιράν και των συμμάχων του παραμένει αμετάβλητη», ανακοίνωσε ο Μπάιντεν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις επιθετικού χαρακτήρα εναντίον του Ιράν.

Εάν το Ιράν κλιμακώσει περαιτέρω τις εχθροπραξίες, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα δεχθούν «νέες πιέσεις για να ενισχύσουν και πάλι τις κυρώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Betashares, Ντέιβιντ Μπασανέζε, σε σημείωμά του μετά την επίθεση.

Οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με τις ΗΠΑ «να φαίνεται ότι το αποδέχονται παθητικά ως τρόπο διατήρησης της καθοδικής πίεσης στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Βloomberg: Πού θα φτάσει το πετρέλαιο: Τι «βλέπουν» οι αναλυτές μετά την επίθεση του Ιράν

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;

Τζέιμι Ντίμον: O πληθωρισμός, οι πόλεμοι και οι κινήσεις της Fed προκαλούν αυξημένη αβεβαιότητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ