Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, προειδοποίησε ότι πολλαπλές προκλήσεις, κυρίως ο πληθωρισμός και ο πόλεμος, απειλούν ένα κατά τα άλλα θετικό οικονομικό περιβάλλον.

«Πολλοί οικονομικοί δείκτες εξακολουθούν να είναι ευνοϊκοί», δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. «Ωστόσο, κοιτάζοντας μπροστά, παραμένουμε σε εγρήγορση δεδομένης μιας σειράς σημαντικών αβέβαιων δυνάμεων».

Ένα «ανησυχητικό» παγκόσμιο τοπίο, συμπεριλαμβανομένων των «τρομερών πολέμων και της βίας», είναι ένας τέτοιος παράγοντας που εισάγει αβεβαιότητα τόσο στις κινήσεις της JPMorgan όσο και στην ευρύτερη οικονομία, δήλωσε ο ίδιος. Επιπλέον, σημείωσε πως «οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να συνεχιστούν».

Ο Ντίμον αναφέρθηκε επίσης και στις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να εξορθολογίσει τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει στον ισολογισμό της ύψους 7,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Δεν έχουμε βιώσει ποτέ πραγματικά την πλήρη επίδραση της ποσοτικής σύσφιξης (QT) σε αυτή την κλίμακα», υποστήριξε.

Το τελευταίο σχόλιο παραπέμπει στην ονομασία της διαδικασίας την οποία εφαρμόζει η Fed ως προς τη μείωση του επιπέδου των κρατικών ομολόγων και των ενυπόθηκων τίτλων που κατέχει.

Η κεντρική τράπεζα επιτρέπει σε έσοδα έως και 95 δισ. δολάρια από ομόλογα που λήγουν να μετακυλίονται κάθε μήνα αντί να τα επανεπενδύει, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των χαρτοφυλακίων κατά 1,5 τρισ. δολάρια από τον Ιούνιο του 2022.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Fed να αυστηροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες με την ελπίδα να αμβλύνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αν και η Fed αναμένεται να επιβραδύνει τον ρυθμό της ποσοτικής σύσφιξης τους επόμενους μήνες, ο ισολογισμός θα συνεχίσει να συρρικνώνεται.

Στο σύνολό τους, ο Ντίμον δήλωσε ότι τα τρία αυτά ζητήματα εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον.

«Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν αυτοί οι παράγοντες, αλλά πρέπει να προετοιμάσουμε την εταιρεία για ένα ευρύ φάσμα πιθανών καταστάσεων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να είμαστε σταθερά δίπλα στους πελάτες μας», δήλωσε.

Τα σχόλια του Ντίμον έλαβαν χώρα εν μέσω νέων ανησυχιών για τον πληθωρισμό. Παρ’ όλο που ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει μειωθεί αρκετά από τα υψηλά του Ιουνίου του 2022, τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το 2024 υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σταθερά υψηλότερος από τις προσδοκίες και πολύ υψηλότερα από τον πληθωριστικό στόχο της Fed του 2%.

Ως αποτέλεσμα, οι αγορές αναγκάστηκαν να αλλάξουν δραματικά τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων. Ενώ οι αναλυτές στην αρχή του έτους ανέμεναν έως και επτά μειώσεις ή 1,75 ποσοστιαίες μονάδες στις ΗΠΑ, τώρα οι προσδοκίες αναφέρονται σε μία ή δύο μειώσεις οι οποίες θα ανέρχονται το πολύ σε 50 μονάδες βάσης.

Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το CNBC, τα υψηλότερα επιτόκια θεωρούνται γενικά θετικά για τις τράπεζες, αρκεί να μην οδηγήσουν σε ύφεση. 

Η JPMorgan ανακοίνωσε την Παρασκευή αύξηση των εσόδων της κατά 8% το α’ τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, η τράπεζα προειδοποίησε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους για το τρέχον έτος θα μπορούσαν να είναι ελαφρώς χαμηλότερα από αυτά που αναμένει η Wall Street. Οι μετοχές της τράπεζας σημείωσαν πτώση σχεδόν 2% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση της Δευτέρας.

Διαβάστε ακόμη

Βloomberg: Πού θα φτάσει το πετρέλαιο: Τι «βλέπουν» οι αναλυτές μετά την επίθεση του Ιράν

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;

Εξάρχου (Intrakat): Η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει μία οικονομία με σοβαρή παραγωγική βάση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ