H δημοσιοποίηση τεράστιας διαρροής στοιχείων για την ελβετική τράπεζα Credit Suisse αποκαλύπτει την κρυφή περιουσία πελατών της που εμπλέκονται σε εμπόριο ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος, βασανιστήρια, διαφθορά και άλλα σοβαρά εγκλήματα.

Η διαρροή αφορά 18.000 λογαριασμούς του τραπεζικού κολοσσού που συνδέονται με 30.000 πελάτες της Credit Suisse σε όλο τον κόσμο. Αθροιστικά, ο πλούτος ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Τα τραπεζικά δεδομένα διέρρευσαν από ανώνυμο πληροφοριοδότη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία τα μοιράστηκε με διεθνή ΜΜΕ και το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP).

Μάλιστα, τα δεδομένα αφορούν λογαριασμούς που είχαν ανοίξει ήδη από τη δεκαετία του 1940 μέχρι και την τελευταία δεκαετία, ανέφεραν την Κυριακή οι New York Times ενώ σύμφωνα με τον Guardian ότι ορισμένοι από τους λογαριασμούς παραμένουν ενεργοί.

Από τα στοιχεία προκύπτει η αποτυχία της τράπεζας στην εφαρμογή επισταμένων ελέγχων παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της εδώ και δεκαετίες να εξαλείψει τους ύποπτους πελάτες και τα παράνομα κεφάλαια. Επίσης, αποκαλύπτουν πώς η Credit Suisse επανειλημμένα άνοιξε ή διατήρησε τραπεζικούς λογαριασμούς για ευρεία γκάμα «επικίνδυνων» πελατών από όλο τον κόσμο.

Τα δεδομένα που διέρρευσαν από την τράπεζα αποκαλύπτουν ότι εξυπηρετούσε δεκάδες εγκληματίες, δικτάτορες, αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών, κόμματα και «ύποπτους» πολιτικούς παράγοντες.

Ένας λογαριασμός που ανήκει στο Βατικανό χρησιμοποιήθηκε για να δαπανηθούν 350 εκατομμύρια ευρώ σε φερόμενη δόλια επένδυση σε ακίνητα στο Λονδίνο, που είναι στο επίκεντρο εν εξελίξει ποινικής δίκης με πολλούς κατηγορούμενους, ανάμεσά τους ένας καρδινάλιος.

Μεταξύ των θεμάτων που επισημαίνονται στους Times:

Υπήρχαν 25 λογαριασμοί με περίπου 270 εκατομμύρια δολάρια που ανήκαν σε άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή σε συνωμοσία γύρω από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, Petroleos de Venezuela SA. Ένας άλλος λογαριασμός ανήκε σε επιχειρηματία από τη Ζιμπάμπουε στον οποίο ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν επιβάλει κυρώσεις για τις διασυνδέσεις του με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Σύμφωνα με τον Guardian, ανάμεσά τους είναι ένας διακινητής ανθρώπων στις Φιλιππίνες, πρώην πρόεδρος του χρηματιστηρίου στο Χονγκ Κονγκ που φυλακίστηκε για δωροδοκία, δισεκατομμυριούχος που διέταξε τη δολοφονία της πρώην συντρόφου του- μιας ποπ σταρ από τον Λίβανο- και στελέχη που λεηλάτησαν την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, όπως και διεφθαρμένοι πολιτικοί από την Αίγυπτο έως την Ουκρανία.

Τι υποστηρίζει η Credit Suisse

Από την πλευρά της, η Credit Suisse ανέφερε ότι οι αυστηροί ελβετικοί νόμοι για το τραπεζικό απόρρητο δεν της επιτρέπουν να σχολιάσει ισχυρισμούς που σχετίζονται με πελάτες. «Η Credit Suisse απορρίπτει σθεναρά τους ισχυρισμούς και τα συμπεράσματα για τις υποτιθέμενες επιχειρηματικές πρακτικές της τράπεζας», ανέφερε σε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι τα ζητήματα που αποκαλύφθηκαν από τους δημοσιογράφους «βασίζονται σε επιλεκτικές πληροφορίες που έχουν βγει εκτός πλαισίου, με αποτέλεσμα μεροληπτικές ερμηνείες για την επιχειρηματική συμπεριφορά της τράπεζας».

Ανέφερε ακόμη ότι οι ισχυρισμοί αφορούν σε μεγάλο βαθμό ζητήματα του παρελθόντος και σε κάποιες περιπτώσεις χρονολογούνται σε μια περίοδο κατά την οποία «οι νόμοι, οι πρακτικές και οι προσδοκίες από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν πολύ διαφορετικοί από τώρα».

Διαβάστε ακόμα:

Επίδομα ακρίβειας έως 300 ευρώ σε 1.000.000 νοικοκυριά – Τα κριτήρια επιλογής

Sotheby’s Realty: «Η Ελλάδα στις χώρες με μεγάλη αύξηση της ζήτησης για πολυτελή ακίνητα»

Intrakat: Ενεργειακή μετάβαση και υποδομές χτίζουν την εταιρεία της επόμενης μέρας