Στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ιntrakat μέσω της ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ αλλά και στον τομέα των υποδομών –δημοσίων έργων και ΣΔΙΤ, θα απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης κεφαλαίου ύψους 50,8 εκ. ευρώ που ολοκλήρωσε πρόσφατα η εταιρεία.

Ο κλάδος της κατασκευής βρίσκεται σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον και ενώπιον ενός γιγαντιαίου προγράμματος επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, που αυξάνει κατακόρυφα τις ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης.

Υπό το πρίσμα αυτό οι τεχνικές εταιρείες συνολικά αλλά και η Ιntrakat ειδικότερα εκτιμάται ότι θα αναζητήσουν πολύ σύντομα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στα νέα έργα.

Σήμερα, στον τομέα των κατασκευών από τον οποίο προέρχεται η πλειοψηφία του τζίρου της, η Ιntrakat συμμετέχει σε όλους τους διαγωνισμούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και σε μεγάλα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Πρόσφατα μάλιστα η εταιρεία σε συνεργασία με την Άκτωρ αναδείχτηκε προσωρινός μειοδότης στο έργο Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος ύψους 250 εκ. ευρώ. Παράλληλα η εταιρεία συμμετέχει και σε μια πλειάδα από άλλα έργα όπως οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων στο Σχιστό και στην Φυλή ύψους 639 εκ. ευρώ, οι φοιτητικές εστίες των Πανεπιστημίων της Κρήτης, της Θράκης και της Θεσσαλίας ύψους 407 εκ. ευρώ, τα δικαστικά μέγαρα Μακεδονίας 120 εκ. ευρώ, σιδηροδρομικά έργα κ.α.

Σύμφωνα με την Intrakat, τα κόστη στον τομέα των υποδομών δημιουργούν νέες συνθήκες στην αγορά λόγω της μεταβλητότητας των τιμών των πρώτων υλών. Όπως εκτιμάται αυτό μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα και την κερδοφορία του ομίλου αλλά και την ικανότητα της εταιρείας να διανείμει μέρισμα. Οι πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των υλικών κατασκευής θα συνεχιστούν και η εταιρεία προβλέπει ότι θα επιβαρύνουν το κατασκευαστικό κόστος των έργων.

Η Intrakat έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 είχε ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων 419 εκ. ευρώ ενώ ως σήμερα η εταιρεία έχει μειοδοτήσει σε έργα συνολικού ύψους 382 εκ. ευρώ.

Έργα ΑΠΕ 1,2 GW

Στον τομέα της ενέργειας, ο όμιλος διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων και έργων αιολικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1,2GW, τα οποία βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης.

Από αυτά αιολικά πάρκα 98MW είναι σε φάση κατασκευής ή προετοιμασίας από τα οποία τα 22MW θα τεθούν σε λειτουργία μέσα στο 2022.

Επιπλέον η εταιρεία έως τον περασμένο Νοέμβριο είχε λάβει από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άδειες για 6 σταθμούς αποθήκευσης με χρήση συσσωρευτών συνολικής δυναμικότητας 496 MW.

Διμερή συμβόλαια στις ΑΠΕ

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, τα έργα αυτά θα προχωρήσουν κάτω από κάποιες προϋποθέσεις.

Πρώτον, με βάση το καθεστώς στήριξης που έχει εγκρίνει η ΕΕ για την περίοδο 2022-2025, προβλέπεται να υπαχθούν σε λειτουργική ενίσχυση 4,2 GW από τα οποία τα 3 GW θα διατεθούν σε χερσαία, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι η υλοποίηση των έργων ΑΠΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επίτευξη ενός ομαλού κύκλου αδειοδοτήσεων και την εξασφάλιση δικαιωμάτων νόμιμης χρήσης γης.

Δεύτερον, εάν τα έργα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της δεν εξασφαλίσουν τιμές αναφοράς μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, ως εναλλακτική πηγή εσόδων για την εταιρεία θα αποτελέσουν τα διμερή συμβόλαια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA’s) με προμηθευτές ή βιομηχανικούς πελάτες και η απευθείας συμμετοχής τους στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του θεσμού των ΦΟΣΕ (Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης).

Η εταιρεία εκτιμά ότι οι συνθήκες αυτές θα διαμορφώσουν και τις ταμειακές ροές που ενδέχεται να έχουν αποκλίσεις από το στρατηγικό σχεδιασμό και να επηρεάσουν την χρηματοοικονομική διάρθρωση του ομίλου της.

Η νέα μετοχική σύνθεση

Η Ιntrakat εγκαινίασε την επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης πέρυσι το καλοκαίρι μέσω της απορρόφησης της «Γαία Άνεμος Ανώνυμη Εταιρεία Ενεργειακών και Τουριστικών Αναπτύξεων» αποκτώντας άδειες παραγωγής δυναμικότητας 1 GW. Συνολικά στον τομέα των υποδομών και των ΑΠΕ η εταιρεία θα διαθέσει κεφάλαια 35 εκ. ευρώ από την πρόσφατη αύξηση.Τα υπόλοιπα έσοδα (15,8 εκ. ευρώ) θα καλύψουν τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη ακινήτων, η εταιρεία λειτουργεί το πρώτο 5άστερο ξενοδοχείο Μilos στην Αθήνα ενώ συμμετέχει ως κατασκευαστής στην ανάπτυξη τουριστικού συγκροτήματος στην Μύκονο.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η μετοχική σύνθεση της εταιρείας διαμορφώνεται ως εξής: η Intracom holding ελέγχει το 42,3% (από 36,79%), ο κ. Δημήτρης Θεοδωρίδης το 13,9% (από 14,79%), η Adamas Group (συμφερόντων Δ. Κούτρα) το 9,97% (από 12,69%), η Danech Estate (ελέγχεται από τον κ. Λουκά Ζαχαράκη) τo 13,28% (από 10,07%) και ο κ. Πέτρος Σουρέτης το 7,13% (από 7,56%). Στο επενδυτικό κοινό αντιστοιχεί το 13,33%.

Σήμερα, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου προβλέπεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών των 27.027.028 νέων μετοχών της Intrakat που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμα:

Ανάλυση Bloomberg: Ίσως η ΕΚΤ ετοιμάζεται να διαπράξει ένα καίριο λάθος

Facebook: Η πτώση ενός γίγαντα – «Έκαψε» $500 δισ. κεφαλαιοποίησης σε 6 μήνες

Ουκρανία: 700.000 πολίτες φεύγουν στη Ρωσία – Μεταφέρει την πρεσβεία της η Βρετανία