Τη συνταγματική αναγνώριση των δικαιωμάτων των ιθαγενών απέρριψαν οι Αυστραλοί, κατόπιν δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε όλη την χώρα.

Το «όχι» συγκέντρωσε ποσοστό 57,35%, ενώ το «ναι» ακολούθησε στο 42,65%, βάζοντας τίτλους τέλους στις προσπάθειες συμφιλίωσης με τους Αβορίγινες.

Σύμφωνα με δημόσια τηλεόραση, τουλάχιστον τέσσερις (Νέα Νότια Ουαλία, Τασμανία, Κουίνσλαντ και Νότια Αυστραλία) από τις έξι πολιτείες ψήφισαν κατά τις συνταγματικής αναγνώρισης.

Υπενθυμίζεται ότι για να εγκριθεί μια πρόταση μέσω δημοψηφίσματος, θα πρέπει τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες να υπερψηφίσουν και ταυτόχρονα η θετική ψήφος σε πανεθνικό επίπεδο να ξεπεράσει το 50%.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορούσε την αναγνώριση των Αβοριγίνων, αλλά και των ιθαγενών της Νήσου Τόρες Στρέιτ, μέσω της δημιουργίας ενός ειδικού συμβουλευτικού σώματος, της «Φωνής του Κοινοβουλίου».

«Είμαι απογοητευμένος» δήλωσε ο ηγέτης των ιθαγενών, Τόμας Μέγιο. «Χρειαζόμαστε μια Φωνή. Χρειαζόμαστε αυτή τη δομική αλλαγή» πρόσθεσε.

Οι ιθαγενείς της Αυστραλίας αποτελούν το 3,8% του γενικού πληθυσμού της χώρας (26 εκατομμύρια) , όπου κατοικούν εδώ και περίπου 60.000 χρόνια. Ωστόσο δεν αναφέρονται στο Σύνταγμα και, σε κοινωνικο-οικονομικούς όρους, είναι οι λιγότερο προνομιούχοι πολίτες.

Πανεπιστημιακοί και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφραζαν τον φόβο ότι η νίκη του «όχι» θα αποτελούσε πισωγύρισμα για τις προσπάθειες συμφιλίωσης που καταβάλλονται εδώ και χρόνια.

«Τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που ελπίζαμε» παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζι, για τον οποίο το «όχι» θεωρείται πολιτική ήττα. «Αύριο θα πρέπει να αναζητήσουμε έναν νέο δρόμο για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

«Βγήκαν τα λεφτά από το σεντούκι»: 84.000 ακίνητα αξίας 3,5 δισ. άλλαξαν χέρια με μετρητά

Όλα τα σενάρια για μειωμένο ή «κανονικό» ΦΠΑ σε εισιτήρια, καφέ, και τουρισμό

Από οδηγός λεωφορείου ιδιοκτήτης 12 ξενοδοχείων στη Μύκονο – Αυτοί είναι οι ευεργέτες στο νησί των Ανέμων (pics, vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ