Η Σιγκαπούρη είναι γνωστή, μεταξύ άλλων, για τις πολυώροφες και πολύχρωμες εργατικές κατοικίες της. Κατασκευασμένες από το Housing Development Board, τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών αυτών είναι κοινώς γνωστά στην περιοχή ως HDB.

Όπως αναφέρει η αρθρογράφος του Business Insider, Αμάντα Γκο, γεννήθηκε σε ένα τέτοιο διαμέρισμα HDB στο κέντρο της μεγαλούπολης και διαμένει στο ίδιο μέρος με την οικογένειά της εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια. Πρόκειται για ένα παλιό συγκρότημα το οποίο κατασκευάστηκε το 1976.

Η Γκο μιλά για την παιδική της ηλικία και το σχολείο στο οποίο πήγαινε, στο οποίο δημιούργησε διαχρονικές φιλίες με ανθρώπους που έχει επαφή ακόμα και σήμερα. Τονίζει πως, όσο μεγαλώνει, τόσο περισσότερο εκτιμά το γεγονός πως ζει σε μια τόσο προσεκτικά σχεδιασμένη κοινότητα στην οποία το νοσοκομείο, το σούπερ μάρκετ και το εμπορικό κέντρο βρίσκονται σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια, με το μεγαλύτερο μέρος να είναι επίσης καλυμμένο από τη βροχή.

Η Σιγκαπούρη και η Νέα Υόρκη μπορεί, μεν, να αποτελούν τις δύο ακριβότερες πόλεις του κόσμου, αλλά τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας είναι πολύ διαφορετικά. 

Στις ΗΠΑ, οι κατοικίες αυτού του είδους προορίζονται για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία. 

Στη Σιγκαπούρη, όμως, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Στις δημόσιες κατοικίες μένει το 80% των μόνιμων κατοίκων του κρατιδίου, ενώ οι HDB θεωρούνται ως ένα από τα πιο επιτυχημένα συστήματα εργατικών κατοικιών στον κόσμο. Στη Σιγκαπούρη, όπως τονίζει η Γκο, η δημόσια κατοικία δεν σημαίνει φθηνή κατοικία.

Παρά το γεγονός πως σχεδιάστηκε ως κάτι το προσιτό για τις μάζες, ορισμένα διαμερίσματα HDB έχουν μεταπωληθεί για πάνω από $1 εκατ. τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο Ιούνιο, μάλιστα, ένα ακίνητο 4 δωματίων πωλήθηκε για $1,1 εκατομμύριο. To 2021, έλαβαν χώρα πωλήσεις συνολικής αξίας 261 εκατ. δολαρίων τέτοιων κατοικιών.

Τα διαμερίσματα αυτά, γνωστά και ως SIT, είχαν κατασκευαστεί από την προκάτοχο της HDB, Singapore Improvement Trust, στην περιοχή Tiong Bahru στις αρχές και τα μέσα του 20ου αιώνα. Η περιοχή αυτή είναι, πια, μία trendy γειτονιά στη νότια Σιγκαπούρη η οποία είναι γνωστή για τα καφέ και τα καταστήματά της.

Πριν το 1926, όμως, η περιοχή αποτελούνταν κυρίως από έλη και μικρούς οικισμούς. Η SIT ανέλαβε την βελτίωση του συστήματος αποχέτευσης και την κατασκευή κατοικιών στην περιοχή, όπου μετοίκησαν οι άνθρωποι αυτοί.

Η κατασκευή νέων πολυκατοικιών συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, με την ανέγερση περισσότερων κτιρίων από την HDB. Κάθε διαμέρισμα, γνωστό και ως Build-to-Order (BTO), πωλείται από την HDB με 99ετή μίσθωση. 

Όπως υποδηλώνει και το όνομα, τα σπίτια αυτά κατασκευάζονται κατά παραγγελία, κάτι το οποίο σημαίνει πως υπάρχει μία μέση περίοδος αναμονής περίπου τρεισήμισι ετών μέχρι την ολοκλήρωσή τους.

Στη Σιγκαπούρη, μετά τον γάμο, τα περισσότερα ζευγάρια μένουν στα σπίτια με την οικογένειά τους ή μετακομίζουν στα πεθερικά τους όσο περιμένουν την κατασκευή των ΒΤΟ. Για την υποβολή αίτησης κατασκευής τέτοιων διαμερισμάτων, οι αιτούντες πρέπει να περάσουν από ένα σύστημα κάλπης. Παρ’ όλα αυτά, η ζήτηση παραμένει συχνά μεγαλύτερη από την προσφορά. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει η Γκο, το 2022 υπήρξαν 117.251 αιτήσεις για 23.184 διαμερίσματα. 

Οι κανόνες για την υποβολή αιτήσεων για ένα τέτοιο διαμέρισμα είναι αυστηροί, αφού προορίζεται για μόνιμους κατοίκους. Τα ζευγάρια μπορούν να κάνουν τέτοια αίτηση εάν είναι παντρεμένα ή αρραβωνιασμένα. Σε αυτή την περίπτωση, τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος ή πολίτης της Σιγκαπούρης. Οι εργένηδες οι οποίοι θα υποβάλλουν αίτηση πρέπει να είναι τουλάχιστον 35 ετών, ενώ υπάρχουν και αυστηρές προϋποθέσεις όσον αφορά το ανώτατο όριο εισοδήματος.

Οι τύποι διαμερισμάτων HDB διαφέρουν και κυμαίνονται από διαμερίσματα δύο δωματίων ως μεγαλύτερα τα οποία διαθέτουν επιπλέον χώρο γραφείου ή μπαλκόνι.

Υπάρχουν, επίσης, διαμερίσματα κοινωνικής πρόνοιας ειδικά σχεδιασμένα για ηλικιωμένους, με εξαρτήματα όπως αντιολισθητικά δάπεδα και χειρολαβές στο μπάνιο.

Για οικογένειες πολλαπλών γενεών οι οποίες μοιράζονται ένα τέτοιο διαμέρισμα υπάρχει και διαμέρισμα μορφολογίας 3Gen με τέσσερα υπνοδωμάτια και τρία μπάνια.

Η ευρύτατη ποικιλία των διαμερισμάτων αυτών σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιλέξουν το είδος των κατοικιών αναλόγως με τον τρόπο ζωής και τις δυνατότητές τους.

Οι κάτοικοι μπορούν, προφανώς, να σχεδιάσουν το εσωτερικό των διαμερισμάτων τους όπως θελήσουν, εφόσον δεν επηρεάζουν αρνητικά την όλη δομή του κτιρίου.

Τα συγκροτήματα αυτά συμπεριλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους όπως παιδικές χαρές, χώροι γυμναστικής και κήποι. 

Οι πολυκατοικίες αυτές συχνά εξυπηρετούνται από το σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς της πόλης. Σε αντίθεση με τα ακριβότερα ιδιωτικά διαμερίσματα, οι πολυκατοικίες HDB δεν διαθέτουν συνήθως ειδικά γήπεδα τένις, κλειστά γυμναστήρια ή πισίνες, αν και υπάρχουν τέτοια συγκροτήματα σε κοντινή απόσταση. Εν ολίγοις, τα συγκροτήματα HDB έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την αυτάρκεια.

Το 1989, η κυβέρνηση εισήγαγε την Πολιτική Κοινωνικής Ενσωμάτωσης για την «εξασφάλιση ισορροπίας εθνοτήτων στους οικισμούς αυτούς». Ως αποτέλεσμα, τα συγκροτήματα HDB αποτελούν ένα χώρο αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών κουλτούρων και ανθρώπων ο οποίος, όπως αναδεικνύουν και οι έρευνες, έχουν μετατρέψει την Σιγκαπούρη στην έκτη «γαλάζια ζώνη» του κόσμου, όπου οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διαβάστε ακόμη 

Μέγαρο Μαξίμου: Οι επόμενες κινήσεις για την αναπτυξιακή και επενδυτική αναβάθμιση της Ελλάδας

Τρόμος στην αγορά κατοικίας από την Evergrande – Δικαστήριο στο Χονγκ Κονγκ θα κρίνει το μέλλον της (tweet)

Πώς η Πάρος εξελίσσεται σε… νέα Μύκονος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ