Δημιουργία ύφεσης το επόμενο 12μηνο αναμένουν οι περισσότεροι ερωτηθέντες CEOs σε πρόσφατη δημοσκόπηση της KPMG. Παρ’ όλα αυτά, πάνω από το 50% των ερωτηθέντων τόνισαν πως η ύφεση θα αποδειχθεί «ήπια και παροδική».

Η ύφεση, σύμφωνα με τις απαντήσεις των 1.300 CEOs, θα δυσκολέψει την ανάκαμψη των εταιρειών τους από την πανδημία, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών παραμένουν αισιόδοξοι πως τα πράγματα έχουν βελτιωθεί από τις αρχές του έτους. Παράλληλα, τόνισαν πως υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη σε ορίζοντα τριετίας.

«Οι CEOs σε παγκόσμιο επίπεδο επιδεικνύουν μεγαλύτερες αντοχές όσον αφορά την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων οικονομικών προβλημάτων», τόνισε ο managing partner της KPMG Singapore, Ονγκ Πανγκ Τάι σε δηλώσεις του στο CNBC, προσθέτοντας πως «παρατηρούμε πως πολλοί εξ αυτών ακολουθούν στρατηγικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης».

Οι ερωτηθέντες προσεγγίζουν τους τομείς των εξαγορών, των συγχωνεύσεων και της καινοτομίας θετικά, αλλά πολλοί εξ αυτών «είναι πολύ πιο προσεκτικοί στις κινήσεις τους», υπογράμμισε η KPMG.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, εκτός από την άμεση απειλή της ύφεσης οι επιχειρηματίες τονίζουν πως αναμένεται να δεχθούν πιέσεις όσον αφορά την Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG) στο εγγύς μέλλον από το ευρύ κοινό και τους επενδυτές.

Η κατάσταση στην Ασία

Διαφορετικές είναι οι απόψεις των CEOs ασιατικών εταιρειών. Εκ των ερωτηθέντων, μόλις το 63% προέβλεψαν δημιουργία ύφεσης στην περιοχή, σε σχέση με το 86% σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, οι CEOs αυτοί παραμένουν λιγότερο αισιόδοξοι όσον αφορά την αναπτυξιακή τους τροχιά σε ορίζοντα τριετίας σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη. Τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε επίπεδο Ασίας, το 20% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν πως δε θα αυξήσουν τις προσλήψεις τα επόμενα 3 χρόνια, ενώ ενδέχεται να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Στη Σιγκαπούρη, το 90% των CEOs έχουν είτε «παγώσει» τις προσλήψεις είτε πρόκειται να το κάνουν το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με την KPMG, ενώ λαμβάνουν μέτρα διαφοροποίησης της εφοδιαστικής τους αλυσίδας. Από την άλλη, σχεδόν όλοι οι CEOs που δραστηριοποιούνται στο κρατίδιο τόνισαν πως θα αυξήσουν το ποσοστό των εργαζομένων τους κατά 10% σε ορίζονται τριετίας.

Το νέο καθεστώς παγκόσμιας εταιρικής φορολόγησης αποτελεί τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» των CEOs της Σιγκαπούρης αν και, όπως τονίζουν, τουλάχιστον έχουν καταλάβει καλύτερα τους νέους διεθνείς κανονισμούς που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το 2024.

Σημειωτέον πως η Σιγκαπούρη αποτελεί μέρος του διεθνούς πλαισίου μεταρρύθμισης της εταιρικής φορολόγησης, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες για επιβολή μίνιμουμ εταιρικού φόρου της τάξης του 15%.

Διαβάστε ακόμη:

Μαρία Αγγελικούση: Ναύλωσε για $400.000 την ημέρα το LNG «Yiannis» στη SHELL

Πώς βλέπουν Goldman, Citi, UBS και άλλοι 4 οίκοι το «μαχαίρι» του ΟΠΕΚ+ στο πετρέλαιο

Η Porsche ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τη… μητρική Volkswagen – Έγινε η πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης