Την δυσαρέσκειά του από την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προσκαλέσει εκπρόσωπο της ρωσικής κυβέρνησης στον εορτασμό για την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, τον προσεχή Ιούνιο εξέφρασε ο Λευκός Οίκος.

«Ακολουθούμε σε αυτό την κυβέρνηση της Γαλλίας. Ίσως αυτό [ενν. η πρόσκληση] να υπενθυμίσει στους Ρώσους ότι κάποτε πολέμησαν πραγματικά πραγματικούς Ναζί, όχι φανταστικούς στην Ουκρανία» είπε ένας από τους δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Politico.

Η Γαλλία πράγματι προσκάλεσε εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να παραστεί στις εκδηλώσεις, δημιουργώντας την πιθανότητα ένας Ρώσος αξιωματούχος να διασταυρωθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα είναι επίσης θα είναι παρών στην εκδήλωση. Για την ώρα, δεν είναι σαφές ποιος Ρώσος αξιωματούχος θα πάει (σίγουρα όχι ο πρόεδρος Πούτιν), αλλά ούτε και αν αποδέχτηκε η Μόσχα την πρόσκληση.

Πάντως, η απόφαση προκάλεσε την οργή ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι υπενθύμιζαν ότι η Ρωσία έχει εισβάλει στην Ουκρανία. Εξέφρασαν δε την ανησυχία τους ότι η πρόσκληση προς το Κρεμλίνο θα υπονομεύσει τον συμβολικό χαρακτήρα μιας εκδήλωσης που επικεντρώνεται στη δημοκρατία, καθώς και ότι θα δημιουργήσει διπλωματικές επιπλοκές.

Βρετανός αξιωματούχος χαρακτήρισε την πρόσκληση στη Ρωσία (αλλά και αυτή στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ που επισκέφτηκε τη Γαλλία) «γεγονός που προκαλεί αναστάτωση». Διπλωμάτης ευρωπαϊκής χώρας είπε στο Politico ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες εξεπλάγησαν από την πρωτοβουλία της Γαλλίας, η οποία δεν ενημέρωσε τους συμμάχους της.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπάιντεν, μέλη της ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος, έβλεπαν εδώ και καιρό τον Μακρόν ως πρόσωπο που πιστεύει ότι έχει επιρροή στον Πούτιν. Ο Λευκός Οίκος είχε μάλιστα αποδεχθεί σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειές του να διατηρήσει διπλωματική σχέση με τη Μόσχα. Η απόφαση του Μακρόν να προσκαλέσει Ρώσο αντιπρόσωπο στη Νορμανδία αντιμετωπίστηκε σε μεγάλο βαθμό μέσα από αυτό το πρίσμα, δήλωσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στο Politico.

Διαβάστε ακόμη

Οι «baby boomers» βγαίνουν στη σύνταξη – Προς νέο ρεκόρ αιτήσεων

FT: Μπορεί η οικονομία της Ευρώπης να ελπίζει ότι θα ανταγωνιστεί ξανά τις ΗΠΑ;

Σε ποιες χώρες ταξίδεψαν περισσότερο οι Έλληνες το 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ