Την ίδια ώρα που η εικόνα αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην Τουρκία παραμένει εν πολλοίς “θολή”, με τον Τούρκο Πρόεδρο να παραμένει στην Κωνσταντινούπολη έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την τελική έκβαση της απόπειρας πραξικοπήματος και τον Τούρκο Πρωθυπουργό να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν κι αυτό το βράδυ στους δρόμους ως “εγγυητές” της Δημοκρατίας, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με έκδηλο ενδιαφέρον αλλά και αγωνία τις περαιτέρω εξελίξεις στη γείτονα χώρα.

Εκεί όπου μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου συνολικά 3.000 στρατιωτικοί είχαν συλληφθεί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 161 πολίτες ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες από τις συγκρούσεις. 



Εκτός αυτών η “αντεπίθεση” Ερντογάν έλαβε την μορφή πρωτοφανούς εκκαθάρισης στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, με περισσότερους από 1.560 αξιωματικούς να έχουν συλληφθεί και δεκάδες άλλους να επιμένουν να κρατούν θύλακες “αντίστασης”, μεταξύ των οποίων ακόμα και στην ναυαρχίδα του στόλου, φρεγάτα Yavuz, επί της οποίας κρατείτο όμηρος ο αρχηγός του Τουρκικού Στόλου! Στο ίδιο μήκος κύματος απολύθηκαν και 3.000 Τούρκοι δικαστές

Ο προβληματισμός όλων, τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών, έγκειται στο ότι η ισορροπία στη χώρα κάθε άλλο παρά πιθανή μοιάζει καθώς επί της ουσίας η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία αδυνατεί προσώρας να βρεθεί καν στο ίδιο σημείο! Χώρια που κανείς δεν μπορεί μετά βεβαιότητας να εγγυηθεί πως η απόπειρα πραξικοπήματος όντως έχει καταπνιγεί, ή ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για νέα εκτροπή.

Αναβρασμός και στις αγορές

Υπό αυτό το πρίσμα, και με δεδομένο πως ακόμα και η σύνδεση της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο είναι “προβληματική” – αφού τα αεροδρόμια λειτουργούν αλλά αρκετές ξένες εταιρείες έχουν ακυρώσει τις πτήσεις από και προς την Κωνσταντινούπολη ή την Άγκυρα – επενδυτές και αναλυτές περιμένουν με έκδηλη αγωνία τις εξελίξεις των επόμενων ωρών. Αν το τοπίο παραμένει “θολό”, τότε πρώτες οι αγορές της Μέσης Ανατολής που ανοίγουν Κυριακή θα πρέπει να δούμε πως θα αποτιμήσουν τις δραματικές αυτές εξελίξεις. Στη συνέχεια θα πάρει τη σκυτάλη η Ασία.

Ακόμα και τώρα πάντως κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει ούτε καν αν θα ανοίξει τη Δευτέρα η τουρκική χρηματαγορά.

Ενώ αν κρίνει κανείς από το πρώτο δείγμα γραφής, αυτό των συναλλαγματικών ισορροπιών, τότε θα πρέπει να σημειώσει πως η τουρκική λίρα σημείωσε το πρωί του Σαββάτου την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από το 2008, χάνοντας περίπου το 6% της αξίας της, μετά τις εξελίξεις που προκάλεσε στη γειτονική χώρα η απόπειρα πραξικοπήματος.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την πρώτη δήλωση – επιβεβαίωση της εκδήλωσης απόπειρας πραξικοπήματος από τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό Binali Yıldırım, η τουρκική λίρα έφτασε στο χαμηλότερο σημείο εξαμήνου, στα 3,0157 έναντι του δολαρίου.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν, με το αργό τύπου Brent να αυξάνεται κατά 0,5%, στα 47,61 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη, και κατά 0,6%, στα 45,95 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τον αμερικανικό δείκτη West Texas Intermediate.