Η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι απίθανο να δώσει ώθηση στην παγκόσμια οικονομία μέχρι τα επιτόκια να αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι επισήμανε το το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σήμερα.

Το ΔΝΤ αλλά και πολλοί οικονομολόγοι πίστευαν ότι η πτώση 65% στις τιμές του πετρελαίου θα έχει ξεκάθαρο θετικό αποτέλεσμα για την παγκόσμια οικονομία, με τα κέρδη σε χώρες που εισάγουν βασικά εμπορεύματα να συμψηφίζονται με τις ζημιές στις εξαγωγές. Ωστόσο, η θετική επίδραση στην κατανάλωση στις προηγμένες οικονομίες που εισάγουν πετρέλαιο, όπως στην Ευρωζώνη ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη.

«Προς το παρόν η πολυαναμενόμενη «ένεση» για την τόνωση για της παγκόσμιας οικονομίας δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Υποστηρίζουμε ότι, παραδόξως, τα παγκόσμια οφέλη από τις χαμηλές τιμές θα εμφανιστούν πιθανότατα μόνο όταν οι τιμές ανακάμψουν και οι προηγμένες οικονομίες ξεπεράσουν το σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων», ανέφεραν οι Maurice Obstfeld, Gian Maria Milesi-Ferretti και Rabah Arezki στο blog του ΔΝΤ.

«Η ύπαρξη μιας περιόδου βραδείας οικονομικής ανάπτυξης πριν αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου, σήμαινε πως οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες είχαν ήδη αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια σχεδόν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο», δήλωσαν οι συντάκτες του blog.

«Οι τράπεζες ήταν τότε σε θέση να προβούν σε περαιτέρω περικοπές για την καταπολέμηση των αποπληθωριστικών πιέσεων που προκύπτουν από τη μείωση του κόστους παραγωγής λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου. Έτσι, η μείωση του πληθωρισμού αύξησε το πραγματικό επιτόκιο (το ονομαστικό επιτόκιο προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό), μείωσε τη ζήτηση και, ενδεχομένως, «έπνιξε» μια αύξηση της παραγωγής ή της απασχόλησης», πρόσθεσε το ΔΝΤ.

«Η τωρινή περίοδος των ιστορικά χαμηλών τιμών του πετρελαίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ανάφλεξη ορισμένων ζητημάτων τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν με τη σειρά τους νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές» συμπληρώνει.

Η Fed έχει αρχίσει ήδη σταδιακά την αύξηση των επιτοκίων ενώ η BoE διατήρησε σε χαμηλά ρεκόρ τα επιτόκια το Μάρτιο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, μειώνοντας παράλληλα το βασικό επιτόκιο.