Για επικίνδυνο συνδυασμό αδυναμιών στις χρηματοπιστωτικές αγορές προειδοποίησε σήμερα το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της νέας έκθεσης «Global Financial Stability Report» που δημοσιεύεται στον απόηχο της πρόσφατης τραπεζικής καταιγίδας που κλυδώνισε τις αγορές διεθνώς.

Η έκθεση επισημαίνει πως η ανεπαρκής προετοιμασία για τη συνεχή ανοδική τροχιά των επιτοκίων οδήγησε σε σημαντική αβεβαιότητα για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνολικά.

Τόνισε δε, πως το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ρίσκο έχει αυξηθεί «ραγδαία» το εξάμηνο που μεσολάβησε από την προηγούμενη έκθεση του Ταμείου, όταν είχε ήδη επισημάνει τα σημεία κινδύνου.

Απειλές και αδυναμίες

Πλέον, όμως, μετά τα ραγδαία γεγονότα του περασμένου μήνα, την κατάρρευση της SVB και της Signature Bank στις ΗΠΑ και την απώλεια εμπιστοσύνης προς την Credit Suisse με αποτέλεσμα τον αναγκαστικό της «γάμο» με την UBS, το κλίμα εμπιστοσύνης στο χώρο παραμένει ευάλωτο και τα σημεία έντασης είναι ορατά σε ένα σημαντικό αριθμό αγορών και ιδρυμάτων.

«Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι εποπτικές αλλαγές που εφαρμόστηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, κυρίως στις μεγάλες τράπεζες, έκαναν το σύστημα πιο ανθεκτικό, παραμένει η ανησυχία για αδυναμίες που μπορεί να παραμένουν κρυφές, όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (NBFIs)» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για στενότερη επόπτευση ειδικά των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών από τις οποίες και ξεκίνησε η πρόσφατη αστάθεια, η οποία ακριβώς εξέθεσε τις αδυναμίες σε έναν κλάδο που αναλογεί σε ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας των καταναλωτικών και επιχειρηματικών πιστώσεων στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

«Ακόμη και αν θεωρήσουμε πως κατά μέσο όρο, οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα, μπορεί να υπάρχουν κάποια αδύναμα ιδρύματα που μπορεί να μολύνουν το σύστημα συνολικά» προειδοποίησε ο αρμόδιος επικεφαλής του τμήματος νομισματικών και κεφαλαιουχικών αγορών του ΔΝΤ, Τομπάιας Άντριαν.

Στην έκθεση δε, επισημαίνεται πως οι τριγμοί που προέκυψαν πρόσφατα στον τραπεζικό κλάδο μεγιστοποιήθηκαν από τις νέες τεχνολογίες και την ταχεία μετάδοση των ειδήσεων μέσω των social media, με αποτέλεσμα τα αρχικά μεμονωμένα γεγονότα της κατάρρευσης των μικρών αμερικανικών τραπεζών να πυροδοτήσουν ένα ντόμινο αστάθειας και ένα παγκόσμιο sell-off.

Ο ρόλος των social media στην ταχύτατη διασπορά του πανικού μεταξύ των αμερικανών καταθετών και τελικά στις αγορές διεθνώς, είναι κάτι που έχουν αναφέρει και άλλοι παράγοντες του τραπεζικού κλάδου διεθνώς τον τελευταίο μήνα, ως ένα κομβικό παράγοντα που έχει αλλάξει τα δεδομένα και θα πρέπει να λαμβάνεται στο εξής σοβαρά υπόψη.

Οι αδυναμίες στον τραπεζικό κλάδο συνιστούν μια «ισχυρή υπενθύμιση» των προκλήσεων που προέκυψαν από την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τις αδυναμίες που συσσωρεύτηκαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, πάνω από μια δεκαετία πριν, επισημαίνει το Ταμείο.

Κεντρικές τράπεζες και επιτόκια

Εξάλλου, η συγκεκριμένη έκθεση μαζί με το αναθεωρημένο World Economic Outlook που δημοσιεύτηκε επίσης σήμερα επισημαίνοντας τα ίδια σημεία κινδύνου έρχονται σε ένα διάστημα που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν συμπληρώσει ένα δυναμικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων, που μάλιστα δεν έχει «κλείσει» καν ακόμη.

Η έκθεση, εμμέσως πλην σαφώς, επιρρίπτει ευθύνες και στις κεντρικές τράπεζες για την αβεβαιότητα που έχει προκύψει, εξηγώντας πως «οι συστημικές συνέπειες από τις υπάρχουσες αδυναμίες ήταν σε μεγάλο βαθμό μη αναμενόμενες από τους διαμορφωτές της (νομισματικής) πολιτικής, όπως και τους επενδυτές». Βέβαια παραδέχεται πως οι δυναμικές αντιδράσεις από τους ίδιους διαμορφωτές της πολιτικής έπαιξαν σημαντικό ρόλο ώστε να καταλαγιάσει η αναστάτωση στις αγορές, όμως εξηγεί ότι απομένει να φανεί, αν τα πρόσφατα γεγονότα «είναι προάγγελος ακόμη υψηλότερου συστημικού στρες».

Σε κάθε περίπτωση η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να μάθει από το πάθημα της, εξηγεί η έκθεση, ώστε να καταλήξει σε συμπεράσματα για αλλαγές πολιτικής και τη δρομολόγηση πιο αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων σε συνέχεια αυτών που είχαν δρομολογηθεί κατά την μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση προ δεκαετίας. Ειδικά το ΔΝΤ, επεσήμανε ο κ. Άντριαν, θα αναλάβει να παρακολουθεί στενά, αν οι κεντρικές τράπεζες έχουν τα εργαλεία που απαιτούνται ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο σύστημα.

Διαβάστε ακόμη 

Πέθανε ο εκδότης και επιχειρηματίας Γεώργιος Μπόμπολας

Tupperware: Τα ταπεράκια παύουν να είναι «made in Greece» – Αντίστροφη μέτρηση για το λουκέτο του εργοστασίου στη Θήβα

Ναυλαγορές: Οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να είναι ο «μπαλαντέρ» που όλοι φοβούνται