Το ΔΝΤ απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ να συρρικνώσουν το τεράστιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα, σημειώνοντας ότι η ισχυρή ανάπτυξη στην κορυφαία οικονομία του πλανήτη της προσφέρει άπλετα περιθώρια για να τιθασσεύει τις δαπάνες της και να αυξήσει τους φόρους.

Η Γκίτα Γκόπιναθ, πρώτη Αντιπρόεδρος του Ταμείου, ανέφερε ότι ήρθε η ώρα για τις ανεπτυγμένες οικονομίες να επενδύσουν σε δημοσιονομική σταθεροποίηση και να καταστρώσουν σχέδιο για την επαναφορά του χρέους τους στα προ της πανδημίας επίπεδα. «Βλέπουμε μεγάλα περιθώρια για τις ΗΠΑ να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, με δεδομένη την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας», ανέφερε σε συνέντευξή της στους FT.

H προειδοποίηση αυτή λαμβάνει χώρα την ώρα που οικονομολόγοι και επενδυτές φοβούνται ότι η δημοσιονομική επέκταση τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικάνους αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα για την αμερικανική οικονομία. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου αναμένει ότι το χρέος προς το ΑΕΠ θα εκτιναχθεί πάνω από τα επίπεδα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου που τα είχε αγγίξει ξανά το 2019. Προβλέπει ελλείμματα της τάξης του 5,2% έως 6,3% για τα επόμενα 10 χρόνια, εάν τα οικονομικά σχέδια του Κογκρέσου παραμείνουν ως έχουν.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών περιπλέκει την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν

ΑΑΔΕ: Νέα σφράγιση πρατηρίου και διακοπή προμήθειας καυσίμων από τις εταιρείες εμπορίας και τα διυλιστήρια (pic)

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ μπορεί να περιμένει αρκετές συνεδριάσεις για νέα μείωση στα επιτόκια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ