Λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο ο Έλον Μασκ αποφάσισε να προχωρήσει στην εξαγορά της Twitter , η οποία τάραξε τα νερά σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνει η νέα βιογραφία του πολυσυζητημένου δισεκατομμυριούχου, η οποία θα κυκλοφορήσει στις 12 Σεπτεμβρίου.

Η βιογραφία, με τίτλο «Έλον Μασκ», φέρει την υπογραφή του συγγραφέα και δημοσιογράφου, Γουόλτερ Αϊζακσον, ο οποίος επί δύο χρόνια είχει γίνει η σκιά του Μασκ, ακολουθώντας τον παντού.

Ακόμη, ο Αϊζακσον πήρε μεγάλες συνεντεύξεις από την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους, ακόμη και τους αντιπάλους του Έλον Μασκ, με στόχο να κατανοήσει τον πολύπλοκο τρόπο σκέψης του, αλλά και την ιδιόρρυθμη στάση του απέναντι στις επιχειρηματικές επιλογές του.

Η εφημερίδα Wall Street Journal προδημοσίευσε απόσπασμα από τη βιογραφία, στην οποία μεταξύ άλλων υπάρχουν λεπτομέρειες για τις νοτιοαφρικανικές ρίζες του Μασκ, την ταραγμένη σχέση του με την κομμουνίστρια κόρη του, η οποία πιστεύει ότι «είναι κακό να είσαι πλούσιος», και φυσικά ολόκληρη την πορεία για την εξαγορά της Twitter.

«Τον Απρίλιο 2022 τα πράγματα πήγαιναν πάρα πολύ καλά για τον Ελον Μασκ», αναφέρει ο Αϊζακσον στη βιογραφία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. «Η μετοχή της Tesla είχε αυξηθεί μέσα σε πέντε χρόνια 15 φορές, αποκτώντας αξία μεγαλύτερη από τις επόμενες εννέα εταιρείες αυτοκινήτων μαζί.

Η SpaceX το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχε θέσει σε τροχιά διπλάσιους δορυφόρους από ό,τι οι άλλες εταιρείες και χώρες μαζί. Οι δορυφόροι Starlink είχαν μόλις καταφέρει να δημιουργήσουν ένα ιδιόκτητο διαδίκτυο, παρέχοντας συνδεσιμότητα σε 500.000 συνδρομητές σε 40 χώρες του κόσμου, ανάμεσα στις οποίες και η Ουκρανία.

Η χρονιά προδιαγραφόταν λαμπρή, με την προϋπόθεση ότι ο Έλον Μασκ θα μπορούσε να αφήσει τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους και να απολαύσει τις μέχρι τότε επιτυχίες του. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ήταν στη φύση του.

Η Σάιβον Ζίλις, η οποία διαχειρίζεται τη Neuralink (την εταιρεία του Έλον Mασκ που αναπτύσσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα) και είναι μητέρα των δύο εκ των παιδιών του, παρατήρησε ότι στις αρχές Απριλίου ο δισεκατομμυριούχος θύμιζε παίκτη εθισμένο στα βιντεοπαιχνίδια, που κέρδιζε μεν, αλλά δεν μπορούσε να σταματήσει.

‘’Δεν χρειάζεται να βρίσκεσαι σε εμπόλεμη κατάσταση ανά πάσα στιγμή’’, του είπε εκείνον τον μήνα. ‘’Είναι μέρος των προεπιλεγμένων ρυθμίσεών μου. Μάλλον ήθελα πάντα να σπρώχνω τις μάρκες πίσω στο τραπέζι ή να περνάω στην επόμενη πίστα’’, είχε απαντήσει εκείνος.

Αυτή η περίοδος της τρομακτικής επιτυχίας συνέπεσε με μια στιγμή που είχε ασκήσει κάποια δικαιώματα προαίρεσης μετοχών που έληγαν, με αποτέλεσμα να ρευστοποιήσει 10 δισ. δολάρια. Δεν ήθελε απλά να τα αφήσει στην τράπεζα και διερωτήθηκε τι θα ήθελε να αγοράσει.

‘’Αυτή ήταν μια εύκολη ερώτηση, το Twitter’’, θυμάται. Εκείνον τον Ιανουάριο είχε πει εμπιστευτικά στο ‘δεξί χέρι’ του, Τζάρεντ Μπίρτσαλ, να αρχίσει να αγοράζει μετοχές και κάπως έτσι άρχισαν όλα.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Έλον Μασκ οδηγήθηκε στην εξαγορά της Twitter και να τη μετονομάσει σε Χ ήταν προάγγελος του τρόπου με τον οποίο τη διαχειρίζεται τώρα: Παρορμητικά και με ασέβεια», γράφει ο Γουόλτερ Αϊζακσον.

Όπως αναφέρει επίσης, τουλάχιστον δύο δεκαετίες νωρίτερα ο Έλον Μασκ είχε ξεκινήσει μια εταιρεία με το όνομα X.com, την οποία ήθελε να μετατρέψει σε μια «εφαρμογή για τα πάντα», η οποία θα χειριζόταν όλες τις οικονομικές συναλλαγές και τις κοινωνικές σχέσεις κάθε χρήστη.

Όταν συγχωνεύθηκε με την υπηρεσία πληρωμών PayPal, ο Mασκ προσπάθησε να διατηρήσει το X.com ως το όνομα της νέας εταιρείας, αλλά δεν τα κατάφερε. Στη συνέχιεα, όταν άρχισε να αγοράζει τις μετοχές του, ο Έλον Μασκ είδε στην Twitter έναν τρόπο να εκπληρώσει το αρχικό όραμα που είχε για την PayPal και την X.com.

Διαβάστε ακόμη

Έντοκα γραμμάτια «για όλους» και με σημαντική απόδοση

Στέλιος Χατζηιωάννου: «Πάει καλά η ελληνική οικονομία – Είμαι αισιόδοξος»

Σκυλακάκης: Νέα δέσμη μέτρων για το ενεργειακό κόστος ευάλωτων νοικοκυριών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ