Ο ιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, επικρίνει τώρα και τους κατόχους MBA. Υποστηρίζει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αμερική, σήμερα, είναι ότι γίνονται ηγέτες μεγάλων επιχειρήσεων και κυριαρχούν στο προσκήνιο.

Γιατί, όμως, αυτό αποτελεί πρόβλημα; 

«Νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί κάτοχοι MBA που διοικούν εταιρείες σήμερα», δήλωσε ο Μασκ την Τρίτη. Ο κορεσμός αυτού του κλάδου δεν βοηθάει. Ειδικά όταν πρόκειται για την καινοτομία προϊόντων σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το CNBC. 

«Οι μεγάλοι εταιρικοί διευθύνοντες σύμβουλοι συχνά παγιδεύονται στους αριθμούς και παραβλέπουν την αποστολή τους, η οποία είναι η δημιουργία «φοβερών» προϊόντων ή υπηρεσιών.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μασκ.

«Θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη εστίαση στο ίδιο το προϊόν ή την υπηρεσία, αντί να ξοδεύουν άπειρο χρόνο στις συνεδριάσεις για τα νούμερα. Οι εταιρείες πρέπει να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο για τα οικονομικά.» προσθέτει.

«Μια εταιρεία δεν έχει καμία αξία από μόνη της. Έχει μόνο αξία στον βαθμό που είναι [ένας] αποτελεσματικός κατανεμητής πόρων για τη δημιουργία επιχειρηματικών υπηρεσιών που έχουν μεγαλύτερη αξία από το κόστος των εισροών».

Αλλαγή νοοτροπίας

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, αυτό που «ονομάζουν «κέρδος», πρέπει τελικά να σημαίνει ότι: «η αξία της παραγωγής αξίζει περισσότερο από το κόστος των παραγωγικών συντελεστών.»

Ο ίδιος παραδέχεται ότι το μεγαλύτερο λάθος που έκανε ως ηγέτης τόσο της Tesla όσο και της SpaceX ήταν να ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο σε συναντήσεις κοιτάζοντας PowerPoints και υπολογιστικά φύλλα, αντί να πηγαίνει απευθείας στον πυρήνα της παραγωγής: στο εργοστάσιο.

«Όταν πηγαίνω στο εργοστάσιο χρησιμοποιώ πραγματικά τα αυτοκίνητα … τότε είναι που τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα», υποστηρίζει ο δισεκατομμυριούχος.

Διαπιστώνει ότι, όταν δίνει έμφαση στις λεπτομέρειες, τότε αυξάνει το ηθικό της ομάδας του και είναι «πιο αποτελεσματική».

Ο Μασκ προέτρεψε τους διευθύνοντες συμβούλους να «βγουν εκεί έξω στην πρώτη γραμμή και να δείξουν ότι αυτό είναι που τους ενδιαφέρει πραγματικά. Όχι μόνο να βρίσκονται σε κάποιο πολυτελές γραφείο κάπου»

Ο 49χρονος έγινε πρόσφατα το δεύτερο πλουσιότερο άτομο στον κόσμο, καθώς η τιμή της μετοχής της Tesla έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Αυτή τη στιγμή αξίζει περίπου 157 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg’s Billionaire Index.

Διαβάστε ακόμη: 

Χριστούγεννα με κλειστά μαγαζιά και click away – Δείτε live τις ανακοινώσεις

Ελλάκτωρ: Οι 28 μέρες που θα αλλάξουν την πορεία του ομίλου

Forthnet: Η αλλαγή σελίδας και το τέλος εποχής από το Χρηματιστήριο