Ελλάδα

Χριστούγεννα με lockdown: Κλειστό το λιανεμπόριο – Με SMS και click away από την Κυριακή

 • newsroom


Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία από τις 7 πρωί έως τις 9 το βράδυ - Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί - Ανοίγουν οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα και τα Φώτα Click away: Έτσι θα ψωνίσουμε φέτος τα Χριστούγεννα (γράφημα)

Τον «οδικό χάρτη» των γιορτών παρουσιάζει αυτή την ώρα στην εξ αποστάσεως  ενημέρωση των πολιτικών συντακτών  ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει βαρύ, λέγοντας ότι δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποφορτίζονται οι ΜΕΘ. «Καταστάσεις συνωστισμού όπως αυτές στη Γαλλία και την Αγγλία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές» υπογράμμισε.

Ο κ. Πέτσας στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρε ότι παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη.

Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν υψηλά. Τα πιο πολλά – ανά 100.000 κατοίκους  πληθυσμού –  εντοπίζονται στους Νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας.

Ως εκ τούτου, ο κ. Πέτσας προχώρησε στην ανακοίνωση των παρακάτω μέτρων:

 • Η διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια.
 • Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away).
 • Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
 • Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.
 • Το άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.
 • Τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.
 • Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ας δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στους κοινούς κανόνες για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα. Πλησιάζουμε, άλλωστε, τη μέρα που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και η αντίστροφη μέτρηση για την απαλλαγή της κοινωνίας μας από τον κίνδυνο του φονικού ιού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που στερηθήκαμε».

Aδωνις Γεωργιάδης: Εως 9 άτομα έξω από τα καταστήματα

Η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην αναγκαστικά απόφαση να μην επιτρέψει το άνοιγμα του λιανεμπορίου την περίοδο των εορτών. Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση για όλους δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Κατ εξαίρεση για λόγους συμβολισμού θα μείνουν ανοικτά μόνο τα βιβλιοπωλεία. Από τις υπηρεσίες θα λειτουργήσουν μόνο τα κομμωτήρια τα κουρεία και τα ΚΤΕΟ.

 • Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away θα θεωρούνται κλειστές
 • Το επιτρέπουμε για να δώσουμε στα καταστήματα και τις εμπορικές επιχειρήσεις μια διέξοδο
 • Η λειτουργία του click away προϋποθέτει την τήρηση κανόνων
 • Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία είτε μέσω του eshop είτε μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμής μέσω pos έξω από το κατάστημα
 • Ο πελάτης θα πρέπει να έχει ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής
 • Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να παραλαμβάνει την παραγγελία
 • Επιχείρηση που θα έχει μέσα πελάτη θα έχει και διοικητικό πρόστιμο και κλείσιμο της επιχείρησης
 • Η ουρά που επιτρέπεται είναι έως 9 άτομα έξω από τα καταστήματα
 • Τα βιβλιοπωλεία θα λειτουργούν με τις αποστάσεις που έχουν οριστεί.
 • Στα κομμωτήρια απαγορεύεται η αναμονή, μόνο με ραντεβού που θα αποδεικνύεται με sms

Μόνη περίπτωση που θα επιτρέπεται επαγγελματίας να βρίσκεται σε κατάστημα για χονδρεμπόριο θα αφορά μόνο επαγγελματίες για οικοδομικά υλικά.

Αυτή την Κυριακή τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοικτά, το click away ξεκινά από αυτή την Κυριακή.

Θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για τη στήριξη των καταστημάτων τα οποία δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα ή δεν μπορούν να λειτουργήσουν μέσω του click away, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Έχουμε επιτρέψει και τις τηλεφωνικές παραγγελίες για τα μικρά καταστήματα ανέφερε επίσης ο κ. Γεωργιάδης.

Διαβάστε ακόμη

Η «τρίαινα» στραβώνει, η Εγνατία κληρώνει και οι πολυτελείς οικίες πάνε κι έρχονται…

Στο ανώτατο σκαλί ιεραρχίας της PMI πλέον ο Αντρέας Καλαντζόπουλος

Forthnet: Η αλλαγή σελίδας και το τέλος εποχής από το Χρηματιστήριο