Eπειτα από τις πιέσεις από ΗΠΑ και διεθνή κοινότητα που οδήγησαν στην άρση του τραπεζικού απόρρητου στην Ελβετία την περασμένη 10ετία, η κυβέρνηση της χώρας έβαλε στο στόχαστρο μία άλλη «βιομηχανία», αυτή των εικονικών εταιρειών που βοηθά όσους θέλουν να ξεπλύνουν χρήματα και να φοροδιαφύγουν.

Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους θιγόμενους, τα δικηγορικά γραφεία που έχουν βοηθήσει στη σύσταση δεκάδων χιλιάδων τέτοιων εταιρειών και στην αγορά ακινήτων.

Για τους πλούσιους του πλανήτη, ήταν πάντα δυνατό να έχουν μια ελβετική εταιρεία στο πλευρό τους, χωρίς υπαλλήλους, αλλά μόνο με μία πινακίδα και ένα γραμματοκιβώτιο, ωστόσο, η βιομηχανία των ελβετικών εικονικών εταιρειών αντιμετωπίζει τώρα μεγάλη απειλή.

Στον αγώνα της κατά του ξεπλύματος χρήματος, όπως αναφέρει το Bloomberg, η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο νόμου που θα αναγκάσει τις εταιρείες να δηλώνουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες και τους δικηγόρους να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές.

Οι αλλαγές θα ανταποκρίνονταν ως ένα βαθμό στους διεθνείς επικριτές της Ελβετίας, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του ΟΟΣΑ, οι οποίοι λένε εδώ και χρόνια ότι η χώρα δεν συμβαδίζει με την ισχυρότερη παγκόσμια πίεση για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αναχαίτιση των ροών βρώμικου χρήματος. Παρά την ελβετική παράδοση της εχεμύθειας και του απορρήτου, η υποστήριξη για τέτοιες ριζικές αλλαγές αυξάνεται.

Στην τελευταία καταμέτρηση υπήρχαν σχεδόν 33.000 εταιρείες-βιτρίνες με έδρα την Ελβετία, σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ Public Eye του 2021. Η Γενεύη είναι η κορυφαία αυτής της «βιομηχανίας», καθώς εκτιμάται ότι αντιστοιχεί μία εταιρεία – κέλυφος για κάθε 37 πολίτες του καντονιού. Η κυβέρνηση στοχεύει στους δικηγόρους που βοηθούν στη σύσταση εταιρειών και στην αγορά ακινήτων για τους πελάτες τους, καθώς θεωρούν πολύ υψηλή την πιθανότητα να εμπλακούν σε παράνομες δραστηριότητες.

Ο νέος νόμος, αν περάσει, θα απαιτεί από τους δικηγόρους να αναφέρουν κάθε ύποπτη οικονομική συναλλαγή στην ελβετική υπηρεσία για το ξέπλυμα χρήματος. Οσοι δεν τηρούν γενικά τον νέο νόμο αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 500.000 ελβετικών φράγκων (περίπου 525.000 ευρώ).

Εχοντας, όμως, γλιτώσει από αντίστοιχα μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο δικηγορικός κλάδος ετοιμάζεται για αντεπίθεση. Οι δικηγόροι λένε ότι το σχέδιο νόμου έχει υπερβολική εμβέλεια όσο και ότι είναι ασαφές. Πιθανό κενό υπάρχει, λένε, στο γεγονός ότι δεν ορίζεται ακριβώς το ακριβές σημείο, στο οποίο ένας δικηγόρος καλύπτεται από το απόρρητο δικηγόρου-πελάτη. Οι προσπάθειες της Ελβετίας αποτελούν μια προσπάθεια ευθυγράμμισης με την παγκόσμια κίνηση να κλείσουν τα φορολογικά παραθυράκια και να μειωθεί το ξέπλυμα χρήματος.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών για το 2024 – Top pick η Alpha Bank (γραφήματα)

Σημάδια ύφεσης στην Ευρωζώνη – Υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα και τον Δεκέμβριο

Καταπακτές, «τυφλές πόρτες», υπόγειο καταφύγιο – Τι φοβάται ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και χτίζει luxury συγκρότημα για το τέλος του κόσμου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ