Το χάπι κατά της Covid-19 από την Pfizer Inc. έλαβε τη στήριξη από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέλιξη που δίνει στις χώρες ένα εργαλείο για τη διαχείριση των λοιμώξεων κορωνοϊού στο σπίτι επιτρέποντας την ελάφρυνση του φόρτου στα νοσοκομεία.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνέστησε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους για το αντιικό φάρμακο, που ονομάζεται Paxlovid. Απευθύνεται σε ενήλικες με Covid που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια. Ο ΕΜΑ είχε ήδη πει από τον Δεκέμβριο ότι η θεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ενήλικες, πριν από την επίσημη έγκριση.

Η προοπτική ενός χαπιού που μπορεί να ληφθεί στο σπίτι με τα πρώτα σημάδια των συμπτωμάτων πυροδοτεί αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας, ειδικά εν μέσω στοιχείων ότι η παραλλαγή Ομικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια. Το Paxlovid, το οποίο δρα δεσμεύοντας σε ένα ένζυμο για να σταματήσει την αναπαραγωγή του ιού, μείωσε τη νοσηλεία και τον θάνατο σε ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά 89% σε μια δοκιμή 1.219 μη εμβολιασμένων ατόμων.

Η Pfizer είπε έκτοτε ότι οι εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική έναντι της Ομικρον.

Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε έγκριση για το Paxlovid στα τέλη του περασμένου έτους και το φάρμακο έχει επίσης άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί οι εφοπλιστές δεν πουλάνε τα υπερήλικα πλοία τους για παλιοσίδερα

e-ΕΦΚΑ: Προς παράταση καταβολής για ασφαλιστικές υποχρεώσεις – Ποιους αφορά

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το «άγνωστο» δεύτερο χρυσό διαζύγιο και η έπαυλη που χάρισε για τα weekends των παιδιών του (pics)