Τα σχέδιά τους να προσφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις ρευστότητας σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες τους μετά το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 από τη ρωσική Gazprom, ανακοίνωσαν την Κυριακή η Φινλανδία και η Σουηδία.

Η Φινλανδία σκοπεύει να προσφέρει 10 δισ. ευρώ (9,95 δισ. δολ.) και η Σουηδία σχεδιάζει να προσφέρει 250 δισ. σουηδικές κορώνες (23,2 δισ. δολ.) σε εγγυήσεις ρευστότητας, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η κατάσταση έχει τα συστατικά για ένα είδος Lehman Brothers της ενεργειακής βιομηχανίας», δήλωσε την Κυριακή ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Mika Lintila.

Όταν η Lehman Brothers, η τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, κήρυξε πτώχευση τον Σεπτέμβριο του 2008 με χρέη άνω των 600 δισ. δολ., πυροδότησε τα χειρότερα σημεία της οικονομικής κρίσης των ΗΠΑ.

«Το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι η έσχατη επιλογή χρηματοδότησης για εταιρείες που διαφορετικά θα απειλούνταν με αφερεγγυότητα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν σε συνέντευξη Τύπου.

Οι εγγυήσεις στοχεύουν να αποτρέψουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις εξασφαλίσεων από την ανατροπή των ενεργειακών εταιρειών που εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια στο Nasdaq, ένα γεγονός που θα μπορούσε με τη σειρά του να εξαπλωθεί στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ανέφεραν οι κυβερνήσεις.

Οι χαμηλότερες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τόσο πριν όσο και μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, έχουν ωθήσει τις ευρωπαϊκές τιμές και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ταχεία άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος είχε ως αποτέλεσμα απώλειες στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ηλεκτρικής ενέργειας των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, αναγκάζοντάς τις να βρουν κεφάλαια για να καταχωρίσουν πρόσθετες εξασφαλίσεις στα χρηματιστήρια.

Η απαίτηση εξασφαλίσεων για την εκκαθάριση του Nasdaq έφτασε πρόσφατα τα 180 δισ. σουηδικές κορώνες, από περίπου 25 δισ. σε κανονικές περιόδους λόγω της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν αυξηθεί περίπου 1.100%, ανακοίνωσε το γραφείο χρέους της Σουηδίας το Σάββατο.

Η κυβέρνηση φοβόταν ότι το κλείσιμο του Nord Stream θα οδηγούσε σε περαιτέρω άνοδο.

Η κρατικά ελεγχόμενη φινλανδική ενεργειακή εταιρεία Fortum προέτρεψε την περασμένη εβδομάδα τις ρυθμιστικές αρχές της σκανδιναβικής αγοράς να λάβουν άμεσα μέτρα για να σταθεροποιήσουν την αγορά, προσθέτοντας ότι μια χρεοκοπία ακόμη και ενός μικρότερου συμμετέχοντα στην αγορά θα ήταν δύσκολα διαχειρίσιμη.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σταθεροποιηθεί η λειτουργία τόσο της αγοράς παραγώγων όσο και της αγοράς ενέργειας συνολικά.

Ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Μίκαελ Ντάμπεργκ δήλωσε την Κυριακή ότι οι εγγυήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους στη Σουηδία και θα καλύπτουν επίσης όλα τα σκανδιναβικά κράτη και τα έθνη της Βαλτικής μόνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Χωρίς κυβερνητικές εγγυήσεις, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει σε «τεχνική χρεοκοπία» τη Δευτέρα, είπε ο Ντάμπεργκ.

 

Διαβάστε ακόμα

Τι να προσέχετε για να μην πέσετε θύμα smishing

Αυτοκτόνησε ο CFO του Bed Bath & Beyond – Έπεσε από τον 18ο όροφο ουρανοξύστη

Καμίλο Γκεβάρα: Όταν ο γιος του μύθου μίλησε πρώτη φορά σε ελληνικό δημοσιογραφικό κασετόφωνο (pics)