Αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία θα συναντηθούν στις 12 Ιουνίου για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία καθυστέρησε λόγω των αντιρρήσεων της Τουρκίας και της Ουγγαρίας, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μεταδίδει το Reuters.

Τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτνμπεργκ δέχθηκε νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για μια «εποικοδομητική συνάντηση» μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στο μέγαρο Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης. Στη συνάντηση αυτή μετείχε και ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Χακάν Φιντάν, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (MIT) που διαδέχτηκε στο αξίωμα αυτό τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία εμποδίζει εδώ και 13 μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προσάπτοντάς της ότι φιλοξενεί στο έδαφός της Κούρδους μαχητές.

Για τον Στόλτενμπεργκ, «ήρθε η ώρα» να επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας, πριν από τι σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου. Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών μεταξύ εκπροσώπων της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας θα γίνει την εβδομάδα που ξεκινά στις 12 Ιουνίου, πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πού θα γίνει αυτή η συνάντηση. «Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλειά της αλλά θα καταστήσει πιο ισχυρή και την Τουρκία» επέμεινε, προσθέτοντας ότι σκοπός του είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή «το συντομότερο δυνατόν».

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μοναδικές χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν εγκρίνει ακόμη τη διεύρυνση, αν και έδωσαν το «πράσινο φως» για την ένταξη της Φινλανδίας.

Σήμερα στη Σουηδία ήταν προγραμματισμένη –και πήρε την άδεια από τις αρχές, παρά τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας– μια διαδήλωση κατά του Ερντογάν και κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ, με πρωτοβουλία της «Συμμαχίας κατά του ΝΑΤΟ» στην οποία μετέχει και η Rojava, μια ομάδα υποστήριξης των ένοπλων κουρδικών οργανώσεων της Συρίας.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι μολονότι «η ελευθερία του συναθροίζεσθαι βρίσκεται στην καρδιά των δημοκρατικών αξιών των κοινωνιών μας (…) οι διαδηλωτές θέλουν να εμποδίσουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» και «δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να υπερισχύσουν».

Διαβάστε ακόμα 

Πάρος: To νέο επενδυτικό hot spot των Κυκλάδων – «Τρέχουν» projects εκατομμυρίων (pics)

Η επενδυτική βαθμίδα έρχεται: Τι αλλάζει για οικονομία και επιχειρήσεις

Φορολογική δήλωση: Πώς ξεκλειδώνουν εκπτώσεις φόρου έως και 2.200 ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ